• 17/06/2024

Praat mee over de toekomst van Wilrijk binnen de EU, toelagen in Borgerhout

WILRIJK – Hoe ziet de toekomst van de Europese Unie eruit? En welke impact heeft deze toekomst op Wilrijk? Op maandagavond 24 januari kunnen Wilrijkenaren online met elkaar in dialoog gaan over de thema’s klimaat en milieu en formuleren ze ideeën voor een duurzame en leefbare stad in de toekomst. Die voorstellen worden later overgemaakt aan het Europese Parlement en de Europese Commissie. Dit participatiemoment is een initiatief van district Wilrijk, Europa Direct Provincie Antwerpen, Europahuis Ryckevelde en de Representatie van de Europese Commissie in België.

Na een introductie door districtsschepen Hans Ides (CD&V) wordt een toelichting gegeven over de thema’s klimaat en milieu. Deelnemers krijgen een overzicht over wat er al ondernomen wordt op Europees vlak en door het district Wilrijk. Daarna gaan ze in groepjes in gesprek over het toekomstige beleid. Uiteindelijk worden er voorstellen geformuleerd. Niet alleen in Wilrijk buigen burgers zich over Europese thema’s. Deze participatieavond is een onderdeel van de Conferentie over de Toekomst van Europa, waarbij alle Europeanen worden uitgenodigd om mee na te denken over het toekomstige beleid van de EU. In iedere Belgische provincie brengen burgers ideeën aan die later besproken zullen worden op een groot evenement in Brussel, waar ook Europarlementsleden en vertegenwoordigers van de Europese Commissie aan zullen deelnemen.

Kathleen Helsen (CD&V), gedeputeerde voor Europese Samenwerking: ‘Wilrijkenaren krijgen nu de gelegenheid om te vertellen hoe zij denken over de toekomst van de Europese Unie en wat de EU kan doen op het vlak van milieu en klimaat. Lokale besturen staan het dichtst bij de burger. Samen met District Wilrijk helpt het provinciebestuur om de brug te slaan van de straat naar het hart van Europa, een unieke kans om je stem in Brussel te laten horen.’

De participatieavond was oorspronkelijk gepland als een fysiek evenement, maar verloopt als gevolg van de huidige coronamaatregelen digitaal. Veilig vanuit ieders eigen huiskamer en toch in een rechtstreekse dialoog met elkaar. Ides: ‘Dit is voor Wilrijk de afsluiter van een erg succesvolle Pop up Europa. We hebben duidelijk gemerkt dat het zinvol is om Europa wat dichterbij te brengen zodat onze inwoners weten dat Europa echt met concrete, alledaagse dingen bezig is.’ Wie op 24 januari wil meepraten over de toekomst van de EU, moet zich vooraf inschrijven via www.popupeuropa.be. Je ontvangt dan een link om in te loggen. Deelnemen is gratis.

Borgerhout is een district met tal van initiatieven en projecten van lokale verenigingen, organisaties en buurtnetwerken. Het district geeft elk jaar een financiële ondersteuning voor de werking van actieve Borgerhoutse verenigingen. De verenigingstoelage voor 2022 kan je aanvragen vanaf dinsdag 1 februari via https://sport.csjdatabank.be/, https://jeugd.csjdatabank.be/, https://cultuur.csjdatabank.be/ en https://samenleven.csjdatabank.be/. De deadline voor het indienen van de aanvraag is dinsdag 1 maart. Er zijn twee inloopmomenten in het computerlokaal in het gebouw van de bib (Moorkensplein 19): op donderdag 3 februari tussen 17 en 21 uur en op woensdag 9 februari tussen 15 en 19 uur. Meer info: toelagen.borgerhout@antwerpen.be of  03 338 17 81. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten