• 19/05/2024

Polyvalent gebouw van Eindhout werd vanochtend ingehuldigd

EINDHOUT –  Vanochtend was de officiële opening van het nieuw polyvalent gebouw in Eindhout. Tegelijkertijd vierde men het 30-jarig bestaan van de buitenschoolse kinderopvang en ook de dienst voor onthaalouders vierde mee en blies al 45 kaarsjes uit.

Iedereen kon deze voormiddag een kijkje komen nemen tijdens de opendeurdag en rondleidingen volgen. Op het programma stonden onder meer een creatieve zoektocht voor kinderen, een sportieve reis rond de wereld in de sportzaal, judodemonstraties en een speelhoekje voor de allerkleinsten.

Het lokaal bestuur Laakdal heeft, met de financiële ondersteuning van Agion en Sport Vlaanderen, dit nieuwe multifunctionele gebouw kunnen realiseren.

De voormalige sportzaal van GBS Eindhout was aan vervanging toe, de buitenschoolse kinderopvang had nood aan een grotere capaciteit en de judozaal was toe aan vernieuwing. Zo ontstond het idee van een polyvalent gebouw om aan deze verschillende noden tegemoet te komen.

De eerste stappen werden jaren geleden al gezet. In 2011 al werd de aanvraag voor renovatie van de turnzaal van de school ingediend bij Agion (Agentschap voor infrastructuur in het onderwijs). In 2020 en 2021 werden de ingediende subsidiedossiers bij respectievelijk Agion en Sport Vlaanderen goedgekeurd en kon men aan de slag gaan.

In 2021 begonnen de voorbereidingswerken voor de bouw in de Schoolstraat bij de gemeentelijke basisschool GBS Eindhout. In 2022 startten de ruwbouwwerken en momenteel wordt het polyvalent gebouw gefaseerd in gebruik genomen.

De bestaande typologie van de gemeentelijke basisschool werd in de bouw van de nieuwe polyvalente zaal doorgetrokken om een duidelijke gevellijn te creëren. Het volume werd herhaald en per twee aan elkaar geschakeld om de verschillende functies te groeperen. De gemeente heeft gekozen voor een BEN gebouw. Zo wordt het gebouw doorgedreven geïsoleerd, worden er zonnepanelen en een warmtepomp geïnstalleerd en tenslotte zal ook het regenwater gerecupereerd worden.

De firma Belcotec uit Geel heeft dit project voorzien van elektrotechnieken gaande van elektrische borden, bekabeling, schakelmateriaal, verlichting en lichtsturing tot branddetectie, data-, TV- en videofooninstallatie en toegangscontrole. Daarnaast hebben ze ook gezorgd voor de sturing van de zonnewering in de KNX, in combinatie met het weerstation, en zal er nog een PV-installatie geplaatst worden van 20,5 kWpiek inclusief  omvormers, bekabeling en nood-ontkoppel-bord.

Met andere woorden: de full option aan elektrotechnieken, en dit was niet zonder de nodige uitdagingen. zowel de muren als de dakstructuur zijn hoofdzakelijk opgetrokken door zichtbeton prefab elementen. Hierdoor moesten de nodige inbouwdozen voor het schakelmateriaal evenals hun wachtleidingen al in de ruwbouwfase ingegoten worden. Alle bekabeling voor de technieken aan de dakconstructie (verlichting, branddetectie en WIFI punten) werden al geplaatst via de buitenisolatie van de dakplaten en werden op de exacte positie naar binnen doorboord. Daar bovenop heeft het gebouw een niet alledaagse vormgeving waardoor het verloop van de bekabeling het nodige studie- en tekenwerk heeft gevraagd in een zeer vroeg bouwstadium. Door een goede en hechte samenwerking met studiebureau, architect, algemeen aannemer en de tekenafdeling van Belcotec werd dit alles mogelijk gemaakt. (EM / Afbeelding CD&V Loenhout)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten