• 17/06/2024

Politie Neteland doet grote drugsvangst, De Wever trekt vergunning nachtwinkel in

ANTWERPEN – Afgelopen week voerde lokale politie Neteland vier huiszoekingen uit in Herenthout, Grobbendonk en Nijlen in het kader van drugshandel. De huiszoekingen gebeurden naar aanleiding van een verkeersongeval waarbij drugs aangetroffen werd. De politie arresteerde in totaal vijf verdachten en nam een grote hoeveelheid drugs en cash geld in beslag.

De huiszoekingen kwamen tot stand nadat een interventieploeg op zaterdag 21 januari werd opgeroepen voor een verkeersongeval. De chauffeur en inzittende van één van de voertuigen testten positief op drugs en hadden ook een kleine hoeveelheid drugs op zak. Bijgevolg voerde politie Neteland een onderzoek naar de herkomst van de drugs wat leidde tot de naam van een dealer. Die bleek de vader te zijn van de chauffeur onder invloed.

De recherche voerde dan ook een huiszoeking uit bij de dealer. De politiemedewerkers troffen daar een grote hoeveelheid drugs en attributen aan. Verder onderzoek leidde de politie dan nog eens tot bij twee bovendealers en hun partners. Het verkeersongeval op zaterdag 21 januari lokte dus een echte kettingreactie uit.

De twee huiszoekingen bij deze bovendealers leverden opnieuw grote hoeveelheden drugs op. Daarnaast vond de politie hier ook attributen en cash geld terug. De drie dealers verschenen vandaag voor de raadkamer.

Eén van hen werd verder aangehouden, één onder elektronisch toezicht geplaatst en een derde vrijgelaten onder voorwaarden. Eén partner is vrij onder voorwaarden en de andere vrouwelijke partner werd vrijgelaten. De twee personen die betrokken waren bij het ongeval mochten beschikken.

In totaal onderschepte politie Neteland in dit onderzoek 527 gram cannabis, 597 gram speed, 30 xtc-pillen, een hoeveelheid GHB, een grote hoeveelheid verpakkingsmateriaal, verschillende weegschalen en 5 120 euro cash geld. De drugs met in totaal een minimum straatwaarde van 10 000 euro werden in beslag genomen en worden later vernietigd. Ook de attributen die dienen om te dealen en het cash geld werden in beslag genomen.

Korpschef Dirk Van Peer: ‘Door deze vangst brengt de politie een belangrijke klap toe aan het netwerk van lokale dealers en hun leveranciers. Elke gram drugs die we op die manier van straat kunnen houden is een succes. Het destabiliseren van de drughandel in onze zone is een prioriteit in het zonaal veiligheidsplan. We zetten er dan ook volop in binnen een geïntegreerde en integrale aanpak van de drugproblematiek waarbij eveneens oog is voor hulpverlenings- en begeleidingstrajecten voor druggebruikers.’

Uit verschillende vaststellingen in nachtwinkel ‘Big Discount’ op de Bredabaan 468 in Merksem blijkt dat de uitbater het niet zo nauw neemt met de regels. Hij schendt voortdurend en telkens opnieuw de geldende reglementering met betrekking tot de uitbatingsvergunning.

Zo bleek onder meer dat de betrokkene zich al meer dan tien jaar bezondigt aan het faciliteren van zwartwerk. Ook waren er meerdere inbreuken op prijsaanduidingen en vervallen producten. Bovendien vond er meermaals een wisseling van zaakvoerder plaats zonder dat dit aan de stad gemeld werd, wat nochtans verplicht is.

Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA): ‘Ondanks verschillende waarschuwingen om zich in regel te stellen met de geldende wetgeving én het opleggen van diverse geldboetes in het kader van de GAS-reglementering, blijven tal van inbreuken bestaan. Voorts daagde de uitbater niet op tijdens een hoorzitting en werd niet ingegaan op de mogelijkheid tot schriftelijk verweer. Hieruit blijkt een duidelijk gebrek aan inzicht in de problematiek en de ernst van de vastgestelde inbreuken. Ook op het vlak van moraliteitsvoorwaarden voldoet de uitbating nog altijd niet aan de geldende regelgeving. De omvang, de ernst en het weerkerend karakter van de begane inbreuken rechtvaardigen dan ook een definitieve intrekking van de uitbatingsvergunning.’ (EM / Foto PZ Neteland, op de foto: de drugsvangst in Nijlen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten