• 22/06/2024

Poëzievensters afgetrapt, vier zondagen straattheater, kerstmarkt niet op Steenplein

ANTWERPEN – Vanmiddag werd de aftrap gegeven van de vijfde editie van Poëzievensters Zurenborg in café Moeskop  op de Dageraadplaats. Antwerps districtsschepen Tom Van den Borne (Groen) opende officieel deze editie als vervanger van partijgenote Femke Meeusen, districtsschepen voor cultuur.

De Poëzievensters zijn een initiatief van de buurtbewoners en worden dit jaar gecoördineerd door wijkdichter Ricardo Anemaet, in samenwerking met district Antwerpen. Tijdens de zomer sieren maar liefst 118 raamgedichten van zeventien dichters de ramen van buurtbewoners in Zurenborg en het Groen Kwartier. Op de officiële opening lazen enkele deelnemende dichters voor uit eigen werk. Die gedichten staan ook in ‘Gedichten uit Zurenborg’, een uitgave die alle poëzie bundelt en die officieel werd voorgesteld.

In mei en juni organiseert district Antwerpen vier zondagen op rij het jaarlijkse festival Sinjor Circo. Elke week presenteren gezelschappen uit heel Europa acrobatie, slapstick en poëtische voorstellingen voor jong en oud. Er is doorlopend randanimatie, een bar en foodtrucks.

Het festival Sinjor Circo reist wekelijks van locatie naar locatie, met een starteditie morgenmiddag op het Sint-Jansplein. Op Linkeroever stappen de bezoekers rechtstreeks van de veerboot de speeltuin aan de Thonetlaan, tussen de bomen, in. Ook het Belvédère Droogdokkenpark charmeert met een al even uniek zicht op de Schelde. Het Harmoniepark is de groene eindhalte. Meeusen: ‘Sinjor Circo is ondertussen een gevestigde waarde in ons district en verwondert jaarlijks bezoekers van alle leeftijden. Het brengt originele circusacts en acrobatie naar de verschillende wijken van ons district. Met dit succesvol aanbod van cultuur in de publieke ruimte zorgen we voor een ontspannen namiddag vol spektakel.’

PROGRAMMA: Zondag 28 mei Sint-Jansplein (Antwerpen-Noord), zondag 4 juni Speeltuin Thonetlaan (aan veerboot Linkeroever), zondag 11 juni Belvédère Droogdokkenpark (Eilandje) en zondag 18 juni Harmoniepark (Koningin Elisabethlei) met telkens bar en foodtruck van 12 tot 18 uur, randanimatie met een theatraal komische twist van 12.30 uur tot 18 uur en gratis voorstellingen om 13.30 uur, 15 uur en 16.30 uur. Info: https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/sinjor-circo/nieuws

De Sinksenfoor is net afgetrapt of de stad denkt al aan de kerstmarkt, die dit jaar plaatsvinden op de gekende locaties (Groenplaats, Grote Markt, Suikerrui en  Handschoenmarkt) . Daarnaast kunnen bezoekers dit jaar ook terecht op twee nieuwe locaties: het Hendrik Conscienceplein en het Operaplein. ​Op het Steenplein zullen er geen standen staan, vanwege de heraanleg aan de Scheldekaaien.

Stad Antwerpen betrekt deze editie ook het Hendrik Conscienceplein en het centraal gelegen Operaplein bij de Winter in Antwerpen. De stad voerde hiervoor afgelopen periode doorgedreven onderzoek en stemde af met de nodige diensten omtrent brandveiligheid, toegankelijkheid, toezicht en plan van aanpak rond overlast. Het Hendrik Conscienceplein zal baden in een intieme sfeer, met feeërieke aankleding maar ook met respect voor de identiteit en het eigen karakter van dit historisch plein. Bezoekers vinden hier een deel van de kerstmarkt met een leuke mix van koopwaar en consumptiestanden.

Het Operaplein zal dan weer baden in de sfeer van de wereldberoemde betoverende Duitse kerstmarkten. Het plein zal zorgen voor een bijkomend hoogtepunt langs de feeëriek versierde Via Sinjoor-as (Astridplein, Keyserlei, Meir), die het Centraal Station verbindt met de historische binnenstad. Bezoekers vinden hier een mix van kerstmarkt en andere activiteiten, die samen een geheel vormen. De stad is ook op zoek naar uitbaters. Info op https://www.antwerpen.be/product/kerstmarktstandplaats. (EM / Foto LUCID)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten