• 19/05/2024

Podcastreeks weerlegt de vele vooroordelen die mensen hebben over autisme

ANTWERPEN – Mensen met autisme dragen de unieke podcastreeks Autistic Counterstories. Op die manier willen wetenschappers van de universiteiten van Antwerpen en Kent de vele vooroordelen die bij het grote publiek leven over autisme, weerleggen.

Bij de start van de Neurodiversity Celebration Week (van vandaag tot zondag 24 maart) lanceren de Universiteit Antwerpen en de University of Kent de podcast Autistic Counterstories. Over autisme wordt vaak gesproken en geschreven, en toch circuleren er bij het brede publiek veel vooroordelen en vastgeroeste ideeën over de aandoening. Hoog tijd om voor een tegengewicht te zorgen, meenden de wetenschappers van het Autism Ethics Network, een onderzoeksnetwerk gecoördineerd door UAntwerpen.

Prof. Katrien Schaubroeck,  hoogleraar Wijsbegeerte aan de Universiteit Antwerpen: ‘Er zitten nog veel gaten in het autismeonderzoek. Er is al veel wetenschappelijk onderzoek gebeurd, maar natuurlijk vindt niet iedereen de weg naar academische artikels. Dat zorgt er mee voor dat mythes in stand gehouden worden. Zo is er het stereotiepe beeld van de autistische blanke heteroseksuele man of het idee dat mensen met autisme een gebrek aan empathie of verbeelding zouden hebben. Er is ook weinig geweten over non- of minimaal verbale autistische mensen of mensen die alleen in bepaalde sociale situaties niet praten.’

De wetenschappers wilden het onderzoek rond autisme tot leven brengen en aanvullen met getuigenissen van ervaringsdeskundigen. Met de steun van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen besloten ze een podcastreeks te maken. De bekroonde podcastmaakster Elena Dikomitis (Studio De Nok) nam de productie voor haar rekening. Dikomitis: ‘Het werd een unieke, driedelige reeks, waarin de diversiteit van mensen met autisme als het ware gevierd wordt. We kozen er bewust voor te werken zonder vertelstem. De podcast wordt gedragen door de stemmen van ervaringsdeskundigen, door mensen met autisme. Zij beslisten ook mee welke thema’s er aan bod moesten komen.’

Elke aflevering tast via getuigenissen een onderbelicht thema af:

*Aflevering 1: Wie zie je voor je als je denkt aan een persoon met autisme? De focus ligt hier op onderbelichte ervaringen van groepen die vaker later of verkeerd gediagnosticeerd worden: vrouwen, en met name vrouwen uit etnische minderheidsgroepen.

*Aflevering 2: Hoe communiceer je met autistische mensen die niet of weinig spreken? In deze aflevering geeft men via muziek en poëzie het woord aan een aantal autistische mensen die zich via het gesproken woord niet (helemaal) kunnen uitdrukken. Het stemt tot nadenken over verwachtingen rond communicatie in een overwegend neurotypische samenleving.

*Aflevering 3: Hoe verschillend is té verschillend? Hier delen queer autistische mensen hun ervaring over omgaan met hun verschillende identiteiten, hoe die overlappen en de mate waarin die al dan niet bespreekbaar zijn.

Een van de mensen met autisme die meewerkten aan de podcast, is Leila. Zij vond het belangrijk om haar stem te lenen: ‘Voor, tijdens en na de opnames voelde ik dat er op alle niveaus rekening werd gehouden met mij als mens. Er werd niet aangenomen of voor mij bedacht wat ik fijn zou vinden. Dit was voor mij een duidelijk signaal dat de makers echt begrepen waar het bij het vertellen van autistische verhalen om gaat. Ze hebben er alles aan gedaan om inclusief te zijn. Ik ben trots op het resultaat en heb ook genoten van de verhalen en ervaringen van andere geïnterviewden.’ De podcast is te beluisteren via heel wat platformen: Spotify, Apple Podcasts, Amazon Music, Podcastle en Learn out Loud. Op YouTube is ook een ondertitelde versie te bekijken. (EM / Illustratie Eva Roelandt).

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten