• 19/06/2024

Podcast brengt je naar de swingende jaren ’50, ’60 en ’70, loodswezensite vergroent

ANTWERPEN – Vanmiddag werd de minipodcastreeks ‘Feest!’ gelanceerd, met kleurrijke verhalen van Antwerpse senioren. Ze nemen je mee naar de swingende jaren ‘50,’ 60 en ‘70 en doen het uitgaan van die tijd herleven.

De luisterverhalen geven een inkijk in het boeiende feestverleden van district Antwerpen. Anna, Ester, Annie, Paul, Herman en Viviane vertellen schitterende verhalen over dansen en dansschoenen, bals en bijzondere momenten. Anna (91): ‘Ik heb echt een leuke tijd gehad: walsen, steppen, tango, rumba… En schoenen die ik versleten heb: mijn vader moest niet anders doen dan de hakjes maken. Hij maakte ze zilver.’

Tom Van den Borne (Groen), districtsschepen voor senioren: “Ons district was altijd al een swingende plek. Met de oude zaal Harmonie, nu ons districtshuis, als één van de beroemde locaties, eerst als concertzaal, daarna vooral ​ gekend door de vele t-dansants en fuiven. Maar wie kent café Welkom, of het Romy Goldmuntzcenter? Met de podcastreeks maken we de brug van vroeger naar nu.’ Annie (77): ‘In café Welkom op ’t Damplein hadden ze een dubbele deur. Op een dag opende iemand die deur en reed er een klein autooke binnen, tot bij het ‘duveltje’ in het midden van het café. Ken je dat, een duveltje? Dat is zo’n stoveke: hoog, smal en rond. Daar kreeg de chauffeur een pintje. Dat kan je je nu niet meer voorstellen.’

Hier kan je de drie gratis podcasts downloaden:  aflevering 1: Feest (https://www.mixcloud.com/deziekesteur/feest/), aflevering 2: Feest in de jaren ‘60 met Annie en Paul (https://www.mixcloud.com/deziekesteur/feest-de-jaren-60-met-annie-paul/), aflevering 3: Feest in de jaren ‘70 met Herman en Vivianne (https://www.mixcloud.com/deziekesteur/feest-aflevering-3-de-jaren-70-herman-vivianne/). Zorgbedrijf Antwerpen maakte deze luisterverhalen op vraag van district Antwerpen.

Morgen, maandag 17 oktober,  starten de werken voor een tijdelijke vergroening van een stuk van het zuidelijke deel van de Loodswezensite aan de Scheldekaaien. Tegen eind dit jaar zijn de werken klaar en heeft de stad er een aangename verpozingsplek aan het water bij. In het voorjaar van 2024 start de definitieve heraanleg van het openbaar domein van de volledige Loodswezensite, met op die locatie een groene ligweide (zie afbeelding).

In afwachting van de werken voor de definitieve heraanleg wordt de zone van die toekomstige ligweide, op de Orteliuskaai tussen de Koolvliet en de Sint-Pietersvliet, nu al  vergroend. De stad onthardt er een zone van 4 500 vierkante meter. De kasseien worden er uitgebroken en vervangen door een bloemrijk gazon. Zo krijgt Antwerpen er al tegen begin 2023 een aangename verpozingsplek aan de Schelde bij.

Annick De Ridder (N-VA), schepen voor stadsontwikkeling: ‘Met de herontwikkeling van de Scheldekaaien – zeven kilometer lang – schrijven we een prachtig stadsontwikkelingsverhaal. Dat is een verhaal met vele hoofdstukken. Eén daarvan is het openbaar domein aan het historische gebouw van het Loodswezen. Dat gebied ondergaat een grondige transformatie.’ (EM / Afbeelding Bureau Bas Smets)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten