• 24/07/2024

Plechtigheden rond Wapenstilstand in de districten Deurne en Wilrijk

WILRIJK – Gisteren brachten we al een overzicht van de plechtigheden rond Wapenstilstand in Antwerpen, Berchem, Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Borgerhout, Ekeren, Hoboken en Merksem. Vandaag komen Deurne en Wilrijk aan de beurt want daar gebeurt wat extra’s.

In Wilrijk begon men er zelfs vandaag al aan. Vanochtend vond daar een herdenkingsmoment met scholieren plaats op Begraafplaats Steytelinck (zie foto). Initiatiefnemer is Ronny Peeters. ‘Vier jaar geleden ging ik het met idee naar het district en die hadden daar wel oren naar. Vorig jaar kon het niet doorgaan maar vandaag plaatsten leerlingen van het zesde leerjaar van Sint-Ursula kruisjes op het erepark aan het monument.’ Uiteraard werd Mortsel in Wereldoorlog II het zwaarst getroffen tijdens de bombardementen op de Erla-fabriek maar er waren ook 28 dodelijke slachtoffers uit Wilrijk bij. De toenmalige gemeente werd gebombardeerd door 68 V-bommen waarbij 71 doden vielen en 520 gewonden. Vandaag werd ook hulde gebracht aan Gerhard Deckers, de Wilrijkenaar die sneuvelde tijdens de Korea-oorlog. Dit mag je morgen verwachten:

09.15 uur: plechtigheid op het ereperk van begraafplaats Steytelinck; 10  uur: grote hulde op de Bist waarbij bloemen worden neergelegd aan borden met daarop de namen van alle Wilrijkenaren die tijdens de wereldoorlogen het leven lieten als soldaat, weerstander of (krijgs)gevangene.

Om 10.30 uur geeft schrijver-historicus Pieter Serrien een lezing rond zijn boek ‘Het elfde uur’ in het auditorium van het Gemeenschapscentrum aan de Bist. Aan de hand van getuigenissen van onderhandelaars, politici, burgers en uiteraard militairen vertelt Pieter de duizelingwekkende en verrassend gewelddadige geschiedenis van de laatste dag van WO1: 11 november 1918. De lezing is gratis, tickets kunnen vooraf besteld worden op https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/district-wilrijk-1/detail/lezing-over-wereldoorlog-op-11-november

Het programma in Deurne: 10.30 uur: neerlegging van bloemen aan het monument voor het politiecentrum Unolaan;  10.45 uur: vertrek onder begeleiding van de Red Hackle Pipe Band naar het Monument der Gesneuvelden aan het kasteel Sterckshof, met aansluitend een bloemenhulde en het spelen van de Last Post; 11 uur: bloemenhulde aan de Gedenkplaat der Gesneuvelden van 1914-1918 en aan het borstbeeld van wijlen burgemeester Schneider in het districtshuis van Deurne, Maurice Dequeeckerplein 1; 11.30 uur: gelegenheidstoespraken door Philip Van Acker (N-VA), districtsschepen, en door Simonne Corremans, voorzitster van de Verenigde Vaderlandsminnende Groeperingen van Deurne in de trouwzaal van het districtshuis; aansluitend volgt een receptie.

Verschillende muzikanten brengen gelijktijdig op 11 november om 11 uur op elf verschillende plaatsen in het district Deurne de Last Post. Het gaat om volgende monumenten en plaatsen: Monument der Gesneuvelden aan kasteel Sterckshof, standbeeld Jan Olieslagers aan de luchthaven, Wim Saerensplein, Lundenstraat 64, begraafpark Sint-Fredegandus, Gallifortlei 146, Plankenbergstraat 121, politiekantoor Unolaan, Arenaplein, begraafplaats Ruggeveld en begraafplaats Silsburg.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten