• 23/06/2024

Planckendael heeft er een nieuwe bewoner bij, ook dit jaar Mechelen Beach

MECHELEN – Er is een nieuwe snoet gespot in ZOO Planckendael. In het doorloopverblijf van de maki’s in de Mechelse dierentuin is een nieuwe moormaki geboren. Grijszwart van vacht, met pluizige oren. Het is al het derde jaar op rij dat moeder Kimmie en vader Oreo een jong krijgen en dat is heel belangrijk voor deze bedreigde diersoort. Of het een meisje of een jongen is, is nog niet geweten, omdat het pluizige kopje zich nog stevig tegen moeder aandrukt.

Verzorger Elke: ‘Een vertederend zicht wanneer je het nieuwe snoetje in haar zachte vacht spot. Het jong is op dit moment nog grijszwart, een perfecte camouflagekleur, maar de kleur van een moormaki kan nog tot vier à acht weken na de geboorte veranderen.’

‘Wordt het dier net zoals vader Oreo zwart, dan is het een mannetje. Gaat het eerder in de koperkleurige richting met extra witte pluimpjes aan de oren? Dan is het een vrouwtje, net zoals Kimmie.’

‘We gaan op zoek naar een naam die start met een letter Y, net zoals voor alle andere pasgeboren dieren in het jaar 2023. Je kan meestemmen op onze Instagram Stories voor Yoefi of Yoki voor een mannetje, Yuna of Yucca voor een vrouwtje.’

In 2021 kregen moeder Kimmie en vader Oreo hun eerste jong. Dat was een primeur, want het was de allereerste geboorte van een moormaki in de geschiedenis van ZOO Planckendael.

Het meisje kreeg de naam Wifi en is ondertussen al even groot als haar moeder. Een jaartje later volgde zus Xhuna. Nu, nog een jaar later mag ZOO Planckendael dus de derde geboorte van een moormaki op rij vieren.

Dat is bijzonder goed nieuws voor het internationale kweekprogramma van deze bedreigde apensoort, die ook wel een zwarte lemuur genoemd wordt.

De dieren komen enkel voor op het Afrikaanse eiland Madagaskar waar ze te kampen krijgen met houtkap van hun habitat, stroperij en illegale handel. ZOO Planckendael draagt met deze geboorte zijn steentje bij tot het in stand houden van een reservepopulatie.

Na het succes van vorig jaar keert Mechelen Beach terug naar het Douaneplein. Het concept blijft onveranderd: een plein vol zand en palmbomen met een strandbar, een streepje muziek en tal van activiteiten voor jong en oud.

Ook het gekende Mechelse beachvolleybaltornooi en het Kinderstrand worden opnieuw op Mechelen Beach georganiseerd. Van donderdag 20 juli tot en met zondag 6 augustus kunnen de inwoners van Mechelen en omstreken weer genieten van Mechelen Beach aan Transit M op het Douaneplein.

Jonge gezinnen met kinderen kunnen terecht op het speelstrand waar dagelijks attracties en animaties worden voorzien. Voor de sportievelingen komt er opnieuw een groot sportstrand waar er in samenwerking met verschillende lokale (sport)verenigingen allerhande activiteiten zullen plaatsvinden. Yoga, beachvolleybal, badminton, dans, roundnet, circustechnieken,…

Het beachvolleybaltornooi zal plaatsvinden van donderdag 27 tot en met zaterdag 30 juli. Op donderdag en vrijdag is er een bedrijventornooi, op zaterdag een recreatief tornooi. Inschrijven voor het tornooi kan vanaf donderdag 20 april via www.mechelenbeach.be. (EM / Foto Jonas VERHULST)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten