• 19/05/2024

Bib

Plaatsing zonnepanelen door Campina Energie

HEIST-OP-DEN-BERG – Lokaal bestuur Heist-op-den-Berg en burgercoöperatie Campina Energie slaan de handen in elkaar om zonnepanelen te plaatsen op enkele gemeentelijke gebouwen. Inwoners kunnen via Campina Energie mede-eigenaar worden van de installaties.

Samen met 28 andere Kempense gemeenten ondertekende Heist-op-den-Berg in 2021 het Burgemeesters­convenant. Het hoofddoel is om tegen 2030 de CO2-uitstoot van de eigen gebouwen met 40% te verminderen in vergelijking met 2019. De plaatsing van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen draagt daartoe direct bij en zorgt voor de opwekking van elektriciteit op een duurzame manier.

Campina Energie installeert zonnepanelen op onze daken
In 2023 liet het lokale bestuur al een haal­baarheids­studie uitvoeren door de Kempische burgercoöperatie Campina Energie. Uit die lijst kozen de partners twee gebouwen die in aanmerking kwamen voor het plaatsen van zonnepanelen. Campina Energie zorgde voor een financieel plan.

Op de daken van sporthal De Lichten (Booischot) en het reftergebouw van de werkplaats van Openbaar Domein (Herentalsesteenweg in Heist-centrum) komen in totaal 184 zonnepanelen. Die zullen jaarlijks 73 MWh elektriciteit opwekken. Dat zorgt voor een besparing van ongeveer 12,5 ton CO2. Dat geeft hetzelfde resultaat als de aanplant van ongeveer 575 bomen.

Campina Energie zal zelf de panelen financieren en onderhouden gedurende 20 jaar. Daarvoor maken ze gebruik van de investeringen van burgers. Specifiek voor dit project heeft de Kempische burgercoöperatie 60.000 euro extra kapitaal nodig. Daarom nodigt Campina Energie iedereen uit om mee te investeren. Een mooie opportuniteit voor wie op zoek is naar een écht duurzame belegging. Een aandeel kost 250 euro en is te koop via aandelen.campinaenergie.be/kempenkracht. Inwoners die investeren, zorgen mee voor groene energie en participeren en delen in de winst: ze krijgen een jaarlijks dividend.

Lokale energiecoöperaties spelen een belangrijke rol in de overgang naar 100% groene energie. Want hoe meer energie lokaal wordt opgewekt, hoe minder fossiele brandstoffen nodig zijn. Via de Kempense energiecoöperatie Campina Energie investeren vandaag bijna 2.000 burgers en bedrijven op een slimme manier in wind, zon en duurzame warmte.

Over de werking van een coöperatie organiseert het lokale bestuur nog een infosessie later dit jaar.

Meer info :
• Milieu en Duurzaamheid, 015 46 14 00, milieu@heist-op-den- berg.be
• Campina Energie cv, Dennis Obbels, 0476 21 33 56, dennis@campinaenergie.be
• Sarah Wouters, schepen voor Milieu en Duurzaamheid, 0475 70 73 88, sarah.wouters@heist-op-den-berg.be
• Carl Verelst, schepen voor Patrimonium, 0486 64 29 80, carl.verelst@heist-op-den-berg.be

Foto Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten