• 22/06/2024

Plaats voor 800 Oekraïners in Mechelen, nieuws uit Herentals, Mol en Deurne

MECHELEN – Voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen organiseert het stadsbestuur van Mechelen collectieve opvang op het domein van het leegstaand hotel Montréal. Sociale huisvestingsmaatschappij Woonpunt Mechelen stelt op haar beurt 110 opvangplaatsen ter beschikking. Daarnaast werden er al 595 opvangplaatsen bij Mechelaars thuis aangeboden. Burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld): ‘Met alle initiatieven samen zullen we op korte termijn ruim 800 Oekraïense vluchtelingen tijdelijk kunnen opvangen.’

Stad Mechelen had zich vorige week geëngageerd om – gecombineerd met de particuliere opvang – 200 vluchtelingen op te vangen, maar het lijkt er op dat er veel meer zal gevraagd worden van de lokale besturen. Experten maken gewag van de grootste vluchtelingencrisis sinds WO II. Bart Somers (Open Vld), minister van samenleven: ‘Een oorlog in Europa. Grootste Europese vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Ik ben enorm fier op het feit dat onze stad niet wegkijkt, maar haar verantwoordelijkheid opneemt. In totaal gaan we hier ruim 800 Oekraïense vluchtelingen opvangen. Mechelen laat zich opnieuw van haar warmste kant zien. Vanuit Vlaanderen voorzien we onder meer  1 000 euro per opvangplaats die een lokaal bestuur voor minstens drie maanden beschikbaar stelt. Net zoals de vaccinatiecampagne enkel een succes kon worden dankzij de slagkracht van de lokale besturen, kunnen we deze Oekraïense vluchtelingen enkel opvangen als we goed samenwerken met de Vlaamse steden en gemeenten. Dit kan gebruikt worden om een deel van de kosten te compenseren.’ Gelukkig is de respons van de Mechelaars zoals verwacht bijzonder groot. Vandersmissen: ‘Er werden al 595 private opvangplaatsen aangemeld. De Mechelaars laten hun hart spreken en dat is zeer mooi.  Ook de stad neemt haar verantwoordelijkheid en organiseert collectieve opvang voor 100 -150 vluchtelingen.’

Op de parking van het leegstaand hotel Montréal in de Duivenstraat brengt de stad twintig woonunits in gereedheid. In het hotel zelf zijn er nog  negentien kamers die gebruiksklaar gemaakt kunnen worden. Alles samen goed voor circa 125 opvangplaatsen. Daarvoor werden vanochtend nog afspraken gemaakt met de curatoren van het voormalig hotel. Bedoeling is om daar uiterlijk begin  volgende week  vluchtelingen te kunnen opvangen.

In overleg met Woonpunt Mechelen kunnen de volgende twee weken 35 woningen/appartementen ter beschikking worden gesteld, goed voor in totaal een honderdtal personen. Deze leegstaande wooneenheden zijn evenwel onbemeubeld en dienen nog voorzien te worden van een basisinrichting. Daarvoor wordt een samenwerking met kringloopwinkel Ecoso opgezet. Mechelaars die willen helpen kunnen via Ecoso meubels aanbieden. Ecoso zal eerstdaags een oproep lanceren van de meubels die welkom zijn via www.ecoso.be. .

Vorige week al werden met de Mechelse hotelassociatie afspraken gemaakt rond tijdelijke kortstondige noodopvang in hotelkamers. Vandermissen: ‘Deze diverse initiatieven van lokale opvanginfrastructuur zijn uiteraard maar een deel van het (lokale) antwoord op deze vluchtelingencrisis. Onmiddellijk na doorverwijzing vanuit Brussel zullen de mensen opgevangen en verder begeleid moeten worden door onze reguliere diensten. Niemand weet hoelang tijdelijk duurt. Een afzonderlijke task force belast met de opvang en de begeleiding  van de vluchtelingen werd daartoe opgericht.’

Gabriella De Francesco (Groen), schepen voor sociale zaken: ‘Mechelen is een solidaire stad. Het maakt me trots om te zien hoeveel Mechelaars zich zonder verpinken engageren om een medemens in nood te helpen. De collectieve opvang biedt ons de mogelijkheid om de nodige capaciteit, omkadering en ondersteuning te voorzien. Als stad hebben we hier ervaring in, want al jaren richten we samen met onze partners structurele opvang in voor vluchtelingen van over heel de wereld. Logisch dus dat we ons ook nu inzetten om opvang, financiële hulp en sociaal-maatschappelijke bijstand waar te maken voor Oekraïense vluchtelingen.’

INZAMELING M.I.N. MOL

Nog tot en met zaterdag 12 maart kan je elke voormiddag tussen 9 en 12 uur goederen brengen naar de kerk van Achterbos in Mol om mensen in Oekraïne te helpen. Vzw M.I.N Mol zamelt materiaal in en zorgt ervoor dat het in Oekraïne geraakt. Opgelet: de organisatie is specifiek op zoek naar bepaalde spullen.

Een eerste lading spullen vertrok vorige week donderdag en ondertussen staat het tweede transport klaar voor zaterdag 12 maart.

Vzw M.I.N. Mol is vooral op zoek naar dekens, lakens, slaapzakken, luchtmatrassen, matjes of oprolbare matrassen, handdoeken, winterkleding voor kinderen en baby’s, pampers, billendoekjes en -zalf, poedermelk voor baby’s, brandwondenzalf, pleisters en windels, voeding in blik en deegwaren, verzorgingsproducten en maandverband en dierenvoeding.

Wil je financieel helpen? Je kan storten op het rekeningnummer BE23 0689 3509 6191 van M.I.N. Mol, met vermelding ‘Oekraïne’. M.I.N. Mol gebruikt dit geld om net voor vertrek de laatste spullen aan te kopen. Je kan ook een gift doen via BE19 0000 0000 1212 van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties. Dit nummer werd speciaal opgericht voor de situatie in Oekraïne, een vermelding is dus niet nodig. Vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest. Meer info: vzw M.I.N. Mol, 0468 58 51 39, min.mol@telenet.be, www.1212.be.

OPVANG IN HERENTALS

Inwoners van Herentals die vluchtelingen uit Oekraïne kunnen en willen opvangen, kunnen dat melden via wwww.herentals.be/opvangplaatsen-voor-vluchtelingen uit-oekraine. Het stadsbestuur geeft je gegevens door aan de federale overheid.

Er is vanuit de overheid geen financiële of andere vergoeding voor het ter beschikking stellen van een opvangplaats. In principe hebben de opgevangen personen zelf wel recht op financiële ondersteuning, maar dit is afhankelijk van een individueel sociaal en financieel onderzoek. Je vangt de vluchtelingen op op eigen verantwoordelijkheid.

TUINCENTRUM ABIES IN DEURNE

Ook tuincentrum Abies op de Herentalsebaan 556 organiseert een actie. Zij gaan rozen verkopen om Oekraïne te steunen.

Cindy Roothoofd: ‘We hebben speciale gele en blauwe rozen gekocht, die gaan we verkopen en de opbrengst storten we aan de actie 12-12 voor Oekraïne (zie foto). Zelf hebben wij bij de aankoop al bijgedragen met een donatie voor de inzameling die werd georganiseerd door de kweker.’ 12-12 is een samenwerking van zeven humanitaire organisaties die in België voor de oorlog in Oekraïne de handen in elkaar slaan. ‘Door een blauwe en gele roos samen te verpakken en te verkopen aan tien euro,  hopen we voor Oekraïne een bedrag in te zamelen van 1 000 euro. Wij startten deze actie vandaag in onze winkel. Vanwege de Internationale Vrouwendag was  de winkel uitzonderlijk open.’ Meer info: 03 320 99 55,info@abies.be. (EM / Foto Deurne Leeft)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten