• 19/06/2024

PIVA valt twee keer in de prijzen op internationale wedstrijd in Italië

ANTWERPEN – Deze week vond de 35ste editie van AEHT – Association Européenne des Ecoles d’Hôtellerie et de Tourisme – plaats, dit keer in het Italiaanse Senigallia. PIVA neemt van bij de start van AEHT in 1988 jaarlijks deel aan de internationale wedstrijd. Zeven leerlingen konden hun grenzen verleggen in culinaire en toeristische competities. Dit jaar neemt PIVA twee bronzen medailles mee naar huis.

De voorbije dagen hebben vier leerlingen hotel, twee leerlingen toerisme en één leerling bakkerij van PIVA het beste van zichzelf gegeven tijdens de competities in Panzini High School in Senigallia. De leerlingen werkten steeds in team met studenten uit één van de 40 deelnemende landen. Sociale vaardigheden en kennis van Engels zijn in deze wedstrijd minstens even belangrijk als culinaire of toeristische kennis.

Luk Lemmens (N-VA), gedeputeerde voor onderwijs: ‘Op jonge leeftijd in een vreemde taal toch koelbloedig je vakkundigheid kunnen tonen is een knappe prestatie. De lat ligt op internationale wedstrijden vanzelfsprekend hoog, maar onze leerlingen hebben bewezen dat ze bijzonder professioneel met deze prestatiedruk om kunnen gaan. Ik dank ook de leerkrachten die onze leerlingen jaar na jaar niet alleen vaardigheden maar ook de juiste werkattitude bijbrengen. Daarmee gaan onze jongeren beslist een succesvolle toekomst tegemoet in de horeca of toeristische sector.’

Benjamin Bergs (Antwerpen, rechts op de foto) van zes Horeca vormde een team met Afonso uit Portugal en Lukas uit Oostenrijk. Zij hadden als opdracht het bereiden van finger food, een vegetarische starter met pasta en als hoofdgerecht konijn in porchetta. Bergs: ‘De grootste uitdaging was op tijd en op het juiste moment inspelen op de situatie. Op een wedstrijd gaan er altijd dingen fout en daar moet je dus goed op kunnen reageren. Verder kregen we maar twee  uur de tijd voor drie gerechten en dat is super weinig. We hebben de lat zo hoog mogelijk proberen leggen en dan moet je wel doorwerken. Het was dus pittig maar wel heel leuk. De samenwerking met mijn teamgenoten verliep vlot en we waren vrij goed op elkaar ingespeeld op korte tijd. Het was leerrijk om met studenten uit andere landen samen te werken en te kijken hoe het in hun land staat qua niveau. Ik had goede teamgenoten en heb er wel wat van kunnen leren. Een mooie kans voor PIVA.’

Yasmin Barrientos Rojas (Nieuwkerken-Waas) van zes Horeca toonde zich een zeer bekwame zaalmedewerker en wint brons met haar teamgenoot Daan uit Nederland. Rojas: ‘Ik heb samengewerkt met Daan uit Nederland. De grootste uitdaging die wij hadden was onze zaalbereiding. Wij wisten namelijk maar een halfuur voor we het echt moesten doen dat onze opdracht een pepersteak flamberen was. De samenwerking met Daan verliep heel goed en we konden goed op elkaar inspelen. De jury was wel heel streng op de kleine details en daar zijn we dan ook veel op verbeterd. We moesten de avond voordien vier menu’s van buiten leren en vier verschillende soorten wijn kennen, gelukkig hadden we dit goed kunnen verdelen en daardoor hebben we een mooi resultaat kunnen neerzetten voor de jury die ook redelijk tevreden was. De grootste uitdaging was heel veel productkennis leren en verwerken en daarna kunnen presenteren en ook het inspelen op de situatie.’ (EM / Foto Provincie Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten