PIVA renoveert keukens en introduceert inductievuren in horecaschool

 PIVA renoveert keukens en introduceert inductievuren in horecaschool

ANTWERPEN – Op campus PIVA, de plek waar zowel jongeren als volwassenen worden opgeleid tot de culinaire professionals van de toekomst, is aannemer dhulst’ uit Lier gestart met de tweede fase van de renovatie van de keukens. De komende vijf maanden worden de keukens op de gelijkvloerse en eerste verdieping volledig vernieuwd. Vanaf volgend schooljaar zullen alle gasvuren in deze hotelvleugel vervangen zijn door duurzamere inductievuren. Die zijn niet alleen duurzamer maar ook makkelijker en sneller te onderhouden. En dat klinkt de leerlingen en cursisten natuurlijk als muziek in de oren.

 

Luk Lemmens (N-VA, zie foto), gedeputeerde voor Provinciaal Onderwijs Antwerpen: ‘Met deze investering van 8,7 miljoen euro bewijzen we ons geloof in de kracht van kwaliteitsvol beroepsonderwijs. Door moderne, maar ook duurzame keukens ter beschikking te stellen aan onze leerlingen en cursisten, zorgen we voor degelijke opleidingen die afgestemd zijn op de huidige en toekomstige noden van de horecasector.’

 

In september 2023 namen PIVA en CVO Vitant al vier gerenoveerde keukens op de tweede verdieping in gebruik. Daarnaast ondergingen ook drie verbruiksruimtes en het wijnkundelokaal op dezelfde verdieping een totale metamorfose. Vanaf deze week start de tweede en laatste fase van het project waarbij de keukens op de gelijkvloerse en eerste verdieping aan bod komen.

Architectenbureau Stramien uit Antwerpen en bouwbedrijf dhulst’ werkten een vernieuwend architecturaal concept uit dat de bestaande ruimte zal transformeren naar een professioneel, functioneel en onderhoudsvriendelijk geheel. Alle leslokalen zullen bovendien worden uitgerust met multimedia-apparatuur zodat de lessen verrijkt kunnen worden met beeldmateriaal. Ook de nieuwste ICT-toepassingen omtrent bijvoorbeeld voedselveiligheid, voorraadbeheer, kostprijsberekening zullen worden toegepast.

De provincie Antwerpen investeert fors in de renovatie van de infrastructuur op campus PIVA. Dit ambitieuze project omvat de vernieuwing van in totaal tien keukens, verbruikerszalen en het wijnkennislokaal. Centraal in deze renovatie staan duurzaamheid en innovatie, waarbij nieuwe inductievuren de traditionele gasvuren vervangen. Lemmens: ‘Dit past volledig binnen het bredere kader van het provinciaal klimaatplan ‘Plan Vandaag’, dat streeft naar klimaatneutraliteit. De renovatie omvat ook de volledige vernieuwing van achterliggende technieken, waaronder ventilatie- en elektrische systemen, om een gezond en energiezuinig binnenklimaat te garanderen.’

Dirk De Wilde, adjunct-directeur van CVO Vitant: ‘In onze voortdurende inspanning om zowel de ecologische voetafdruk van onze opleidingen te verkleinen, als onze leerlingen en cursisten voor te bereiden op de toekomst, is de keuze voor inductievuren een logische stap. Deze technologie, die steeds vaker wordt toegepast in de horecabranche, zorgt niet alleen voor een directe vermindering van gasverbruik, maar draagt ook bij aan een veiligere en gebruiksvriendelijkere leeromgeving. Bovendien is de efficiëntie van de inductievuren, waarbij energie direct wordt overgedragen aan de pannen, een belangrijke factor in het verminderen van de operationele kosten op lange termijn. De keukens van het CVO-gebouw (slechts tien jaar oud) dienen dus niet vervangen te worden en in de slagerij-afdeling werken we nog wel met gasfornuizen wat ook nodig is voor de realisatie van de leerplandoelstellingen die het gebruik van de verschillende verwarmingsbronnen opleggen.’ Toon Veelaert, directeur van PIVA: ‘De renovatie van onze keukens is niet enkel een fysieke transformatie maar ook een pedagogische vooruitgang. Door deze aanpassingen kunnen we onze leerlingen een nog rijkere leerervaring bieden, gericht op samenwerking, veiligheid en efficiëntie.’ Op zaterdag 20 april openen PIVA en CVO Vitant hun deuren voor het grote publiek tussen 11 tot 17 uur op campus PIVA. Info op www.piva.be en www.cvovitant.be

Sylvie MICHELE

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten

Antwerps Persbureau

GRATIS
BEKIJK