• 19/05/2024

PITO opent nieuwe loods in Stabroek

 

STABROEK-Het provinciaal onderwijs Antwerpen en PITO Stabroek mochten hun nieuwe M-loods plechtig openen. Dit werd in stijl gedaan door gedeputeerde Luk Lemmens ( N-VA), bevoegd voor provinciaal onderwijs. Lemmens deed dit door een New Holland T6.140 binnen te rijden in de loods.

De M- loods is gebouwd voor verschillende doeleinden in de landbouw- en tuinbouwmechanisatie. Het onderhoud van tractoren, compressoren en andere machines zal hier gebeuren. De loods zal ook als stockage dienen voor het rollend tractorpark en  ander hoog technisch materiaal. Voor praktijk en lesgeven beschikt men in de loods over zeven uitgeruste leslokalen. Hier kunnen schoolprojecten rond hydraulica en pneumatica  plaats hebben.  Het eerste planidee ging over twee leslokalen, maar door de capaciteit werd het plan hertekend. De school is trouwens uitgegroeid tot een referentie in het tuin- en landbouwonderwijs en ook in het STEM onderwijs (Science – Technology – Engineering – Mathematics). Een richting om de leerlingen optimaal te laten doorstromen naar de agrarische sector.

De machines evolueren steeds meer naar  hoog technologische en innovatieve werktuigen. De vroegere loods was te klein voor opslag. Nu kunnen fabrikanten hier op een veilige manier demomachines ter beschikking stellen. Een win-win situatie voor de opleiding van gekwalificeerd personeel.

De investering van 3,7 miljoen werd gefinancierd door de provincie. Architectenbureau Stramien ontwierp het project.

Er is gekozen voor een duurzame en circulaire bouw met een oppervlakte van 1.500 m². Op het dak werd 600 m² zonnepanelen geplaatst en in het gebouw steken 200 geprefabriceerde houtpanelen, die eventueel later nog dienst kunnen doen. Tenslotte is de loods energieneutraal.

En waar komt de naam M-loods vandaan? Dit is gewoon een opvolging van het alfabet in de schoolgebouwen van PITO Stabroek. Alhoewel M ook kon staan voor machines of magnifiek.

Gust Charrin

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten