• 29/02/2024

‘Philippe Muyters heeft onze broodwinning afgenomen en Bart De Wever heeft pleinvrees’

ANTWERPEN – Vanmiddag werden de koning en de koningin van de Antwerpse Vogelenmarkt bekend gemaakt. Vier juryleden, waaronder stadsgids Tanguy Ottomer (links op de foto) en drie ‘gewone’ markbezoekers, kozen de standwerker of demonstrateur die de aantrekkelijkste stand heeft, bezoekers het best kan overtuigen en boeiend en gevat inspeelt op wat er aan het kraam gebeurt.

Peter Wouters (N-VA, tweede van links op de foto), schepen voor markten: ’25 zogenaamde ‘demonstrateurs’ dongen dit jaar mee naar die felbegeerde titel van koning en koningin van de Vogelenmarkt. Wie driemaal tot koning verkozen wordt is keizer en wie driemaal koningin is, mag zich keizerin noemen. Dit jaar waren de laureaten Viviane Van de Putte (tweede van rechts op de foto) die zichzelf opvolgt, en Gunter Lambrechts (rechts op de foto).’

Van de Putte (69): ‘Ik verkoop microvezeldoekjes. Dat doe ik al een 40-tal jaren. Vroeger was ik hier vaker maar als standwerker mag je niet alle weken komen. Ik sta hier één of twee keer per maand. Je kan me ook vinden op de markt in Mortsel. Een standwerker moet enthousiast zijn en goed overweg kunnen met iedereen, koper of geen koper.’

Bij de mannen werd Gunter Lambrechts koning. Beetje merkwaardig misschien want hij komt maar twee keer per jaar naar Antwerpen en daar heeft hij zo zijn redenen voor. Lambrechts: ‘Ik heb alles verkocht in mijn leven. Een constante van de voorbije 35 jaar zijn mijn planten. Maar ik kan je net zo goed een honing tegen de verkoudheid verkopen. Dat laatste product heb ik zelf in elkaar gestoken. Ik heb verschillende mensen die dat nu ook verkopen. Daar heb ik een percentje op. Dat noem ik mijn Sabam. Wij hebben een facebookpagina waar we wekelijks onze agenda opzetten. Je kan ons vinden onder ‘Green Outlet’. Wie onze fb-pagina deelt kan bij ons een gratis plant afhalen. Op die manier hebben we op een jaar tijd 12 000 volgers gekregen.’

‘Ik ben een geboren Mechelaar maar ben negen jaar geleden naar Begijnendijk gaan wonen. Ik sta maar twee keer per jaar in Antwerpen: met de Rubensmarkt en met de verkiezing van de koning van de Vogelenmarkt. Vandaag dus. Maar al 30 jaar lang kan je me elke zondag in Heist-op-den-Berg vinden en voor de rest doe ik alle jaar- en avondmarkten.’

‘Ik vind het mooi dat men deze wedstrijd organiseert want het standwerkersbestaan is heel hard uitgedund. Ik ben teleurgesteld in voormalig  Vlaams minister van economie, Philippe Muyters (N-VA). We stonden in de wet als standwerkers en hij heeft dat beroep afgeschaft. Die man heeft mijn broodwinning afgenomen. Plotseling waren onze beroepsplaatsen waardeloos. Hij zit nu in een hoekje in het parlement maar wij doen dit al heel ons leven. We hadden het al moeilijk en ze hebben ons gewoon eruit gegooid. En wie is er bij de winnaars: de grootwarenhuizen en de online-verkopers. Is dat de maatschappij die we willen?’

‘Vroeger moest er voor standwerkersverenigingen een plaats voorzien worden maar nu is dat niet  meer nodig en liggen we op een vuilnisbelt. Hier in Antwerpen hebben ze met Peter Wouters een heel goede schepen van foren. Hij heeft ook uitschuivers gemaakt maar wie doet dat niet? Maar ik laat Antwerpen voor andere reden links liggen. Hier moet je reserveren als je een losplaats wil hebben. Vroeger kwam de marktleider toe en die deed vervolgens een loting. Ze hebben dat opeens afgeschaft. Wij waren het zout op de markt en de anderen de peper en die heb je allebei nodig om je product te kruiden. Dat wou men niet onder ogen zien waardoor heel wat van mijn collega’s gestopt zijn. En dan heb ik het nog niet over de LEZ-zone die veel marktkramers heeft weggejaagd. N-VA is er niet voor de Vlaming. N-VA is er voor de rijke Vlaming. Ik wil hierover gerust het debat aangaan met Bart De Wever (N-VA). Peter Wouters staat tussen het volk maar De Wever heeft smet- en pleinvrees. Die zie je hier nooit.’

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten