• 15/07/2024

Peter Genyn (Kalmthout) en Laurens Devos (Malle) paralympiërs van het jaar

BRASSCHAAT – De laureaten van de Paralympic Sport Awards 2021 zijn bekend. Paardrijdster Michèle George wint de Trofee  Performance of the Year  bij de vrouwen, terwijl wheeler Peter Genyn uit Kalmthout en geboren in Brasschaat en Laurens Devos uit Malle, voormalig lid van Sokah Hoboken, de gedeelde winnaars zijn bij de mannen. De tandem Milan Thomas/Jonas Goeman wordt gelauwerd als ‘ ENGIE Talent of the Year ‘, terwijl Remko Meeusen de allereerste laureaat is van de Trofee ‘ AG Coach of the Year ‘, dankzij de uitstekende prestaties van de G-wielrenners in 2021.

De Paralympic Sport Awards belonen individuele prestaties van het afgelopen jaar . Een vierde trofee werd toegevoegd aan de drie bestaande prijzen, zodat ook een coach, die bijgedragen heeft tot het succes van de atleet of atleten die hij of zij traint, in de bloemetjes kan worden gezet.

Deze huldiging vond normaal plaats begin december, tijdens een speciale avond om het einde van de Paralympiade van Tokyo 2020 te vieren. Corona heeft er opnieuw voor gezorgd dat de Paralympische beweging een sobere oplossing moest vinden.

Bij de mannen was het een onmogelijke opgave om te kiezen tussen twee van de vele helden in Tokyo. In het G-tafeltennis kon Laurens Devos zijn Paralympische titel verlengen in het enkelspel (klasse TT9), terwijl wheeler Peter Genyn op zijn beurt zijn Paralympische titel prolongeerde op de 100 meter rolstoelsprint en ook zilver won op de 200 meter (klasse T51). De Trofee ‘ Performance of the Year’ bij de mannen kent in 2021 dus twee laureaten.

Devos: ‘Ik ben heel blij verkozen te zijn en deze trofee in ontvangst te mogen nemen, zeker als we kijken naar de omstandigheden waarin we de Spelen hebben voorbereid en beleefd. Paralympic Team Belgium zit vol met topatleten, zo zien we ook elk jaar het aantal medailles toenemen. Dit is prachtig voor de Belgische sport, alsook voor alle personen met een beperking. Onze visibiliteit neemt eveneens toe en we hopen, als atleet zijnde, andere personen aan te moedigen om ook aan sport te doen. Ik ben heel fier dat ik deze prijs mag delen met Peter Genyn.’

Genyn: ‘Hoe vaak we ook beloond worden, het gevoel dat we erkend worden voor onze prestaties is altijd geweldig en zorgt voor een extra motivatie om te blijven trainen en steeds hogere doelen te bereiken.’

Michèle George, tweevoudig gouden medaillewinnares in Tokyo, in para-dressuur Graad V (individueel en freestyle), wint de Trofee ‘ Performance of the Year ‘ bij de vrouwen.  Als revelatie van het jaar, sleept de tandem Milan Thomas, met zijn piloot Jonas Goeman (klasse B), de Trofee ‘ ENGIE Talent of the Year’ in de wacht. Dit duo werd zesde op de Wereldbeker in Oostende in mei vorig jaar en eindigde amper enkele weken later knap vijfde op het Wereldkampioenschap para-cycling in het Portugese Cascais . Dit jaar konden onze Belgische G-wielrenners op de piste en op de weg opnieuw schitteren tijdens het Wereldkampioenschap en op de Paralympische Spelen. Remko Meeusen, coach van vele medaillewinnaars, wordt hiermee de eerste laureaat van de Trofee ‘AG Coach of the Year.’ (EM / Afbeelding Paralympic Team Belgium)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten