• 22/06/2024

Peggy Janssens (Boechout/Ranst) debuteert met ‘De eland en de trol’

RANST – Peggy Janssens, toen nog woonachtig in de Hugo Verrieststraat in Boechout, nam tijdens het laatste jaar van de middelbare school (het Onze-Lieve-Vrouw-Instituut Berchem) deel aan de regionale opstelwedstrijd ‘Junior-Journalist’ van het Davidsfonds. Ze mocht haar school vertegenwoordigen met haar opstel ‘De herinnering blijft’ en won meteen de hoofdprijs. Ondertussen zijn we 30 jaar verder, is Peggy al zestien jaar geleden verhuisd naar Ranst, en debuteert ze met het fantasieverhaal ‘De eland en de trol’.

‘’De herinnering blijft’ moest over vriendschap gaan. Even voordien was mijn grootvader overleden. Ik heb dus een verhaal een geschreven over de gevoelens die ik had. Alleen draaide in het verhaal alles rond mijn vader. Ik was redelijk goed in Nederlands tijdens mijn middelbare studies maar toch ben ik TEW gaan studeren in het Ufsia, omwille van de wiskunde. Dat is een vak dat ik altijd graag heb gedaan. Ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat Germaanse me misschien beter had gelegen. Mijn beroep ligt dan ook in het verlengde van mijn studies: ik ben verantwoordelijke logistiek bij een chemisch bedrijf.’

‘Wanneer ik even terugblik dan moet ik vaststellen dat ik altijd veel heb geschreven. Met ons gezin maakten we vaak verre reizen. Elke avond kroop ik achter mijn laptop en stuurde echte reisverhalen naar mijn familieleden en vrienden. Toen kwam de lockdown en en kreeg ik plots veel meer tijd. Iik las terug veel meer en ben opnieuw beginnen schrijven.’

‘Een vriendin had me de raad gegeven om te starten met één woord en daarop verder te werken. Dat woord werd ‘troljennes’. Onze gezinsreis naar Noorwegen, met zijn gletsjers, fjorden en zijn oneindige vlaktes bedekt met rendiermos en (inderdaad) trollen, heeft me geïnspireerd.’

Het verhaal gaat over Maximiliaan, een ongewone bergtrol. Samen met zijn beste vriend Elvin, de eland, gaat hij graag op avontuur. Op één van hun uitstappen horen ze stemmen die heel hard op die van Maximiliaan lijken. Dit is het begin van een verrassende ontdekkingstocht. Janssens: ‘Het boekje van 49 pagina’s is ideaal voor kinderen van acht tot veertien jaar die graag een grappig en soms ontroerend fantasieverhaal lezen en als voorleesverhaal voor (groot(ouders)).’

Schrijven is één ding maar uiteraard moet je ook nog een boek uitgeven. Janssens: ‘Het selfpublishingplatform Storyland gaf me de mogelijkheid om  zelf te publiceren. Bij grote uitgeverijen duurt het vier maanden voor men het script heeft doorgenomen en dan heb je nog geen enkele zekerheid dat het effectief wordt uitgegeven. Hier kreeg ik al een positief antwoord  binnen de veertien dagen. Tussen het beginnen schrijven van het verhaal en de dag dat het te koop werd aangeboden  lagen ongeveer zes maanden. Nu, ik heb nog verhalen over trollen geschreven. Drie in totaal . Ik heb ze laten lezen aan mijn schoonzus en mijn petekind en uiteindelijk heb ik ‘De eland en de trol’ gekozen als debuutroman maar het laat zich raden dat er een vervolg op komt. Het boek heeft een open einde. Ik kan er nog alle richtingen mee uit.’ Het kost 13,61 euro (ISBN 9789403626277) en is te koop via www.pod.storyland.be maar ook bij bol.com en online via alle boekhandels in Vlaanderen en Nederland.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten