• 27/05/2024

Patiënten AZ Turnhout kiezen maaltijden zelf, inwoners WZC Brasschaat laten tattoo zetten

TURNHOUT- Voortaan kunnen patiënten in AZ Turnhout zelf hun maaltijdkeuze doorgeven. Dat doen ze met hun eigen smartphone of tablet.

 Ingrid Joris, facility manager in AZ Turnhout: ‘Dat patiënten zelf keuzes kunnen maken uit het menu is op zich niet nieuw.

Tot nu toe kwam er hiervoor een logistiek medewerker langs op de kamer. Die overliep met elke patiënt uit wat ze die dag konden kiezen.

Toch heeft een online systeem meer voordelen voor de patiënt. In het weekend zijn de logistieke medewerkers bijvoorbeeld niet aan het werk, waardoor iemand die ongepland op zaterdag of zondag opgenomen werd het standaardmenu kreeg voorgeschoteld.

Met het online maaltijdprogramma kunnen patiënten voortaan op elk tijdstip van de dag, in alle rust, kiezen wat ze wensen te eten.’

Het maaltijdsysteem is gekoppeld aan het patiëntendossier. Zo houdt de online tool rekening met eventuele diëten en allergieën van de patiënt.

Bij patiënten die niet met het systeem kunnen werken, kan familie helpen. Zij kunnen zelfs van thuis uit maaltijdkeuzes doorgeven.

Op sommige afdelingen, zoals geriatrie waar 75-plussers verblijven, kan de logistiek medewerker nog steeds de maaltijdkeuze komen opnemen.

De bewoners van Villa Ter Molen in Brasschaat (zie foto) bewijzen dat de clichés over ouderen de vuilbak in mogen. Ouderen zijn ook simpelweg volwassenen.

Ménsen, net als jij en wij. Al hebben ze gemiddeld meer nood aan zorg dan anderen, ze hebben daarnaast ook hun volstrekt eigen wensen en dromen.

Ze uiten hun persoonlijkheid op alle mogelijke manieren en maken verrassende keuzes, net zoals kinderen, jongeren, dertigers en vijftigers dat doen.

Bewoonster Mariëtte had het idee om haar familie en vrienden eens flink te laten schrikken door zogezegd een tattoo te laten zetten.

De kleindochter van Mariëtte is een ‘tattoo artist’, dus dat was snel geregeld. Buurvrouw Martha en ergotherapeute Eline stapten meteen mee in het plan.

Niet veel later kwam de tattoo artist langs en ze vond zowaar een tiental bewoners bereid om een (tijdelijke) tattoo te laten zetten. Ze kozen hun tattoo uit, hielpen elkaar en lachten ondertussen heel wat af.

Ooit waren onze bewoners ook rebelse jongeren. Sommigen zijn dat zelfs nog altijd. Ondeugende quotes als ‘“Geef Martha maar een tijger want dat is ze nog altijd!’ of ‘Geef mij maar een schoon madam op mijn arm’ typeren dat alleen maar.

De tattoos waren tijdelijk, maar de spirit is tijdloos. Veel bewoners wilden hun tattoo toch graag zo lang mogelijk behouden, dus vroegen ze aan de zorgcollega’s om de plaats van de tattoo wat te ontzien. (EM / Foto Vulpia)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten