• 20/06/2024

Parking Steendonk aan gedempte Zuiderdokken is sinds vanmiddag geopend

ANTWERPEN – Vanmiddag om 14 uur wordt parking Steendok onder de Gedempte Zuiderdokken geopend voor het publiek. Op de vier ondergrondse verdiepingen, gebouwd tussen de muren van het Steendok, kunnen naast 900 wagens ook 126 fietsen terecht. De opening van de parking is meteen het startschot voor de heraanleg van de publieke ruimte erboven met de voorlopige naam Park Dok Zuid en de aanleg van parking Kooldok onder het noordelijke deel van de Gedempte Zuiderdokken.

Schepen voor stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening Annick De Ridder (N-VA): ‘We trekken voor de heraanleg van de Gedempte Zuiderdokken meer dan 23 miljoen euro uit op de begroting. Daarbovenop komt nog twee miljoen euro aan Europese middelen uit het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling. De voorbereidende werken voor de aanleg van de eerste fase van het park starten vandaag. Nadien worden de Vlaamse- en de Waalsekaai heraangelegd zodat tegen volgende zomer de terrassen terug open kunnen. Er zullen tijdens de werken eerst bomen verdwijnen omwille van de slechte staat ervan, door wortelgroei of omwille van de inplanting. Een deel van dit hout zal naar het initiatief ‘Stadshout’ gaan om te worden verwerkt tot bijvoorbeeld banken of tafels. Volgende zomer start men met de aanleg van het park – dat zal worden opgetrokken bovenop de drie voormalige dokken Steendok, Kooldok en Schippersdok – en in het najaar met de aanplanting van bomen, struiken en planten. Het aantal bomen (700) zal veel groter zijn dan nu. Midden 2022 is de eerste fase van het park dan afgerond.’

‘Als schepen van stadsontwikkeling én als buurtbewoner is dit een project dat me bijzonder nauw aan het hart ligt. Ik kijk reikhalzend uit naar de realisatie van deze nieuw groene long tegen eind 2024. Wat Central Park is voor New York, wordt deze plek voor Antwerpen Zuid. We zoeken nog een naam voor deze nieuwe trekpleister van onze stad, die voorlopig ‘Park Dok Zuid’ heet. Binnenkort starten we daarom een wedstrijd op waar alle Antwerpenaar worden uitgenodigd om hun suggesties te bezorgen. Daar zal vervolgens een shortlist van worden samengesteld.

De bewegwijzering in Parking Steendonk maakt gebruik van een aantal Antwerpse iconen zoals Rubens, een diamant, een schip en een Antwerps handje. Op de niveaus -2, -3 en -4 heeft ze aan elke voetgangersuitgang parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. Ook zijn er laadplaatsen voor elektrische auto’s en fietsen. Ze is voorzien van de allerbeste technologie voor luchtzuivering, een project in samenwerking met de Universiteit Antwerpen. Naast een dagtarief zijn er verschillende abonnementsformules voorzien. Alle info op www.q-park.be. Buurtbewoners kunnen, bij het inleveren van hun parkeervergunning voor bewoners, een maandelijkse subsidie aanvragen via www.antwerpen.be.

De parking is bereikbaar via de Namenstraat. De uitrit bevindt zich in de Verviersstraat, naast het Fotomuseum. Ze ligt op de bestaande parkeerroute langs de Leien en de Scheldekaaien. De uitgangen voor de voetgangers liggen langs de randen van het toekomstige park. De fietsersingang – een trap met een lichte helling met aan weerszijden een fietsgoot, gelegen op de centrale assen van het toekomstige plein,  wordt begin januari opengesteld.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten