• 17/06/2024

11.11.11-directeur Katrien Heughebaert

Park Oude-God Mortsel verandert tijdelijk van naam

MORTSEL – Het Mortselse Park Oude-God verandert vanaf vandaag tijdelijk van naam en wordt het Drâa-Tafilaletpark. Dat gebeurt voor de 11.11.11-campagne die aandacht vraagt voor klimaatonrecht. “De klimaatcrisis voelen we overal, van Marokko tot hier in Mortsel”, benadrukken burgemeester Erik Broeckx (N-VA) en schepen Steve D’Hulster (Vooruit-ILoveMortsel).

Zeg vanaf vandaag niet langer Park Oude-God, maar het Drâa-Tafilaletpark. Met die tijdelijke naamsverandering willen 11.11.11 en de stad Mortsel de link maken tussen de stijgende temperaturen en langere droogtes in de ​ Drâa-Tafilaletregio in Marokko enerzijds, en de stad Mortsel als internationaal solidaire bondgenoot anderzijds.
Om ons te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatcrisis is elk stukje groen van goudwaarde voor mens en dier, zeker in een verstedelijkte omgeving als Mortsel. Het is geen verhaal voor de verre toekomst, maar een verhaal van nu. Langere droogtes en warme zomers zijn een zeer reële dreiging voor onze leefbaarheid. We mogen wereldwijd niet langer wachten om in te grijpen”, schetst schepen Steve D’Hulster.

Dat verhaal klinkt in Marokko bekend in de oren. Het Drâa-Tafilaletpark, een bijzonder woestijn- en oasegebied in het Atlasgebergte, wordt steeds meer geconfronteerd met extreme temperaturen en snel oprukkende woestijnvorming. De Amazigh nomaden die er leven, hebben onvoldoende water en voedsel. Hun dieren sterven, ze verliezen hun inkomen uit veeteelt en leven in armoede. Velen moeten hun nomadentradities opgeven en naar de stad verhuizen.

“Klimaatonrecht raast om ons heen. Maar voor landen als Marokko zijn de gevolgen nog groter”, benadrukt 11.11.11-directeur ​ en Mortselaar Katrien Heughebaert. “Dat is klimaatonrecht waar we niet kunnen naast kijken. Alleen mogen we ons niet blindstaren op deze problemen. Wereldwijd strijden moedige activisten en organisaties voor klimaatoplossingen.”

Met haar najaarscampagne kijkt 11.11.11 dit jaar verder dan de problemen van klimaatonrecht, en schuift de organisatie concrete oplossingen naar voren. Die oplossingen gaan van bebossingsprojecten in Oeganda tot boeren in Peru weerbaarder maken tegen de gevolgen van de klimaatcrisis aan de hand van irrigatiesystemen.

Opvallend is dat 11.11.11 ook een project in Wallonië naar voren schuift. “Daar steunt onze lidorganisatie Caritas International slachtoffers van de overstromingen met rechtsbijstand om hen te behoeden voor oplichters of complexe administratie,” zegt 11.11.11-directeur Katrien Heughebaert. “De grootste gevolgen treffen vooral die mensen en landen die er het minst verantwoordelijk voor zijn. Dat is zo in Botswana bij droogte, maar dat was ook het geval in Wallonië na de verwoestende overstromingen.

Wil je de 11-campagne steunen? Doe mee aan een van de vele activiteiten of doe een hier een gift  

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten