• 21/06/2024

Park Brialmont krijgt het allereerste natuurhuis van Vlaanderen

BERCHEM – Binnenkort verrijst in Park Brialmont in Berchem het allereerste natuurhuis in Vlaanderen voor stedelijke natuur. Stad Antwerpen, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en Natuurpunt slaan hiervoor de handen in mekaar. De oplevering van het Natuurhuis Brialmont is voorzien tegen het voorjaar van 2024.

Het Antwerpse college zette het licht op groen voor de oprichting van het ‘Natuurhuis Brialmont’. Dit Natuurhuis zal een plek krijgen in het nieuwe Park Brialmont dat het Villegaspark, het natuurgebied Wolvenberg en het Brilschanspark tot een groot stedelijk natuurpark van 42 hectare verbindt. Natuurpark Wolvenberg is aangelegd met hoogtes en laagtes. Twee grote kommen zijn de voornaamste verblijfsplekken. Er is een picknickruimte te midden van een weide met fruitbomen. Verder zijn er natuurspeelplekken, een speelheuvel en wandelpaden doorheen de beboste zones. Tegen eind dit jaar komt er een uniek waterzuiveringssysteem dat het regenwater van de Singel en een deel van de omliggende wijk zal opvangen in het park om zo de buurt te behoeden voor wateroverlast.

Het Natuurhuis zal een ankerplaats worden rond stedelijke natuur voor steden, gemeenten, scholen, bedrijven, verenigingen en iedere Antwerpenaar. De stad en Natuur en Bos investeren elk 300 000 euro. Het Natuurhuis zal voor Natuur en Bos de thuisbasis worden van het Vlaamse kennisnetwerk, een hotspot voor alle knowhow en participatieprocessen rond stedelijke natuur. Natuur en Bos zal instaan voor de dagelijkse werking, Natuurpunt Antwerpen Stad voor de dagelijkse werking als onthaalpoort van Wolvenberg.

Iedereen met interesse in stedelijke natuur en in de manier waarop die bijdraagt aan de leefbaarheid, aantrekkelijkheid en weerbaarheid tegen de gevolgen van de klimaatopwarming, zal in het Natuurhuis zijn/haar gading vinden en er onder meer kunnen genieten van permanente en tijdelijke tentoonstellingen over stadsnatuur. Daarnaast wordt het Natuurhuis een ontmoetingsplek en vormt het de startplek voor begeleide wandelingen en excursies rond natuur en erfgoed in het enige natuurgebied binnen de Antwerpse Ring.

Tom Meeuws (Vooruit), schepen voor leefmilieu: ‘Met het Natuurhuis Brialmont schrijven we in Antwerpen een uniek verhaal. We zijn verheugd met de keuze voor Antwerpen als uitvalsbasis voor het nieuwe Vlaamse kenniscentrum rond stedelijke natuur. Dit is hét bewijs dat een erkend natuurreservaat zijn volwaardige plek verdient in de klimaatstad van de 21ste eeuw.’

Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Natuur: ‘Er is een grote behoefte aan groen in stedelijke en dichtbebouwde omgevingen. Dit project zal een voorbeeld vormen voor andere steden en gemeenten. Met het Natuurhuis Brialmont bieden we een antwoord op alle drempels die andere steden en gemeenten, verenigingen, middenveldorganisaties en private organisaties ondervinden rond de ontwikkeling van stedelijke natuur en het beheer ervan. Brialmont zal als een broedkamer dienen voor iedereen die wil leren en werken rond stedelijke natuur. Het Agentschap voor Natuur en Bos zal zijn expertise er verder uitbouwen en delen met al wie daarin is geïnteresseerd.’ Koen Van Keer, co-voorzitter Natuurpunt Antwerpen Stad: ‘Dit is een fantastische gelegenheid om de bezoeker te laten kennismaken met de oneindig interessante en verrassende Antwerpse natuur. De ontwikkeling van het Natuurhuis is een uitnodiging om mee zorg te dragen voor onze stadsnatuur.’ (EM / Foto Frederik Beyens)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten