• 23/06/2024

Paralympische Spelen: Devos (Malle) wint, Brands (Brasschaat) verliest

MORTSEL – De tafeltennissers waren de eerste Belgische atleten van Paralympic Team Belgium die in actie kwamen op Tokyo 2020.  Laurens Devos uit Malle en Florian Van Acker wonnen hun eerste wedstrijd. Bart Brands uit Brasschaat verloor tegen de nummer twee van de wereld.

Laurens Devos (zie foto) kwam als eerste in actie in de klasse negen. Hij won zijn partij tegen de Amerikaan Leibovitz erg vlot met 3-0 (5-11/2-11/9-11).  De wedstrijd duurde amper zestien minuten. Toch was hij naar eigen zeggen nerveus en onder de indruk bij het binnentreden van het stadion. Devos: ‘Ik heb liever een korte match dan een ‘nipte’ match.’ Zijn tegenstander was al Olympisch kampioen toen Devos nog niet geboren was. ‘Hij draait inderdaad al lang mee in het circuit. Het leeftijdsverschil tussen ons is gigantisch groot. Hij speelt al jaren mee in het mindervalidencircuit en is een ervaren speler.’

‘Dit is een land dat tafeltennis ademt. In de eerste set moest ik even mijn spel zoeken. Ik voelde dat ik hard gespannen was. Het was tenslotte ook mijn eerste match van de Spelen. Vanaf de tweede ging het vlotter. Toen kon ik wat relaxter spelen, ook omdat ik de eerste set gewonnen had. In de laatste set was het nog nipt omdat hij een paar goede ballen sloeg en veranderde van hand. Ik ben dat niet gewend maar ben heel tevreden over mijn prestatie. Ik ben hier nerveuzer dan in Rio. Ik wil iedere match goed spelen en me in het tornooi gooien. Ik probeer iedere wedstrijd totaaltennis te spelen. Wanneer ik me dan gespannen voel dan weet ik dat dit niet zal gaan en dan begin ik me nog meer druk te maken. We zullen wel zien hoe ik de volgende match zal aanpakken. Tegen mijn (Spaanse) tegenstander heb ik al veel gespeeld en ik heb er nog  nooit tegen verloren. Onze eerste confrontatie was in 2014. Zijn spel ligt me wel. Hij kiest voor de aanval en ik kijk ernaaruit om hem morgen te bekampen. Hopelijk kan ik me dan kwalificeren voor de kwartfinales.’

Daarna was het de beurt aan Bart Brands. Bart komt uit in de klasse vijf voor rolstoelspelers. Hij trof met Ming Chih Cheng de nummer twee van de wereld uit Chinees Tapei.  Bart weerde zich goed, maar zijn tegenstander was sterker. Het hoogtepunt was de spannende derde set, die Bart naar zicht toetrok. Hij verloor uiteindelijk met 1-3 (4-11/3-11/14-12/8-11). Brands: ‘Ik heb het niet slecht gedaan.’ Brands debuteerde op de Spelen. ‘Ik ben heel blij dat ik hier ben. Ik ben altijd heel emotioneel op de eerste dag, maar ik ben tevreden van mijn wedstrijd. Het was zeker niet eenvoudig. Ik heb nog nooit tegen Cheng gespeeld. Daardoor waren er heel veel onbekende factoren. Je weet niet met welk materiaal hij speelt, hoe zijn opslagen zijn en wat zijn sterke punten zijn. Er zijn ook anderhalf jaar geen wedstrijden geweest. Het is moeilijk om dan zo op voorhand nog matchen te bekijken, er kan zoveel veranderen. Maar ik heb het niet slecht gedaan. Ik ben tevreden van mijn wedstrijd. Ik start slecht, maar kom goed terug. Ik heb vertrouwen voor de volgende opdracht.’’ Morgen speelt Brands zijn tweede en laatste groepswedstrijd tegen de Brit Jack Hunter Spivey.’”Ik ken hem goed. Ik heb er al een aantal keer tegen gespeeld. Ik heb er al van gewonnen, maar ook al van verloren. Het kan alle kanten uitgaan. We gaan het zien.’

Tot slot kwam ook Florian Van Acker in actie tegen de Venezolaan Berreto. Van Acker won in drie sets (7-11/8-11/9-11). (EM / BPC / Sporza / Foto FB)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten