• 22/07/2024

Paralympics: goud en tweemaal brons, wisselend succes voor Antwerpenaars

MORTSEL – Behoorlijk wat landgenoten aan de slag vandaag op de Paralympische Spelen maar opnieuw slechts twee Antwerpenaren. Het waren net dezelfde als gisteren: Laurens Devos uit Malle, aangesloten bij Sokah Hoboken, en Bart Brands uit Brasschaat, lid van Sint-Niklaas.

Op dag twee werd Laurens Devos opnieuw als eerste aan het werk gezet. Na zijn vlotte 3-0 overwinning in de openingswedstrijd, had hij vandaag negentien minuten nodig om een tweede 3-0 op rij te boeken. De Spanjaard Juan Perez Gonzalez, het nummer acht van de wereld, kon onze landgenoot nooit in gevaar brengen. Het werd 11-5 / 11-5 / 11-8. Dankzij deze overwinning gaat Laurens als groepswinnaar door naar de kwartfinales.

Bart Brands heeft zijn tweede poulewedstrijd ook verloren tegen de Brit Jack Hunter Spivey (3-1). Hij is uitgeschakeld. Brands debuteerde gisteren op de Paralympische Spelen en wou zich ook vandaag tonen. Hij speelde wel meteen met het mes op de keel tegen de Brit. Bij verlies mocht Brands zijn koffers pakken. Onze landgenoot begon goed aan de wedstrijd, maar gaandeweg werd duidelijk dat Hunter Spivey een maatje te groot was voor Brands. Set één ging dan ook naar de Brit. Maar Brands was niet van zin zich zomaar naar de slachtbank te laden leiden. Hij knokte zich terug in de wedstrijd en won set twee na een zenuwslopend slot. Brands wou meer, maar het was de Brit die opnieuw het laken naar zich toe trok. Onze landgenoot knokte nog voor wat hij waard was, maar moest zich na 33 minuten uiteindelijk gewonnen geven.

De eerste drie medailles voor België zijn binnen. Het Gentse duo Griet Hoet-Anneleen Monsieur (pilote) reed naar een bronzen medaille op de kilometer tijdrit met een stevig persoonlijk record: 1.07.934, bijna een seconde onder hun vorige besttijd. Hoet-Monsieur reden de tweede tijd en verzekerden zich zo van de medailles. Het laatste duo uit Nederland met Larissa Klaassen en Imke Brommer (pilote) vloog naar goud, in een Paralympisch record: 1.05.291. De Britten Aileen McGlynn Obe en Helen Scott (pilote) pakten zilver (1.06.743). Griet en Anneleen waren opgelucht. Hoet: ‘We zijn blij dat we met een medaille kunnen openen. Onze specialiteit is de drie kilometer individuele achtervolging op zaterdag en die kunnen we nu met een goed gevoel en minder druk aanvatten.’

Para-amazone Manon Claeys zorgde eveneens voor een bronzen medaille met haar paard en dit op de individuele oefening (Graad IV) in het dressuur. Claeys legde een knappe oefening af en scoorde 72,853 punten, op dat moment goed voor de tweede plaats na de Braziliaan Rodolpho Riskalla. Er moesten wel nog enkele kleppers hun proef afleggen. Eén van die toppers was de Nederlandse Sanne Voet. Zij leidde haar paard dominant naar het goud. Claeys is bij haar eerste deelname aan de Spelen meteen goed voor een medaille. Maandag maakt ze ook in de vrije kür nog kans op eremetaal.

Michèle George (zie foto) heeft – naar verwachtingen – een topprestatie neergezet in de individuele test-wedstrijd. De amazone vierde uitbundig na afloop van haar proef, ook in haar entourage was de vreugde groot. Met haar score van 76.476 wist men dat ze – met nog negen combinaties te gaan – zo goed als zeker was van een medaille. Alleen de kleur was nog niet bekend. Het werd goud.. (EM / BPC / Sporza / Foto FB)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten