Paralympics: 207 medailles voor China, 59 voor Nederland, 15 voor België

MORTSEL – De Paralympische Spelen in Tokyo zitten erop. België behaalde uiteindelijk vijftien medailles en eindigt daarmee op de 31ste plaats in de landenstand. China was de grootste slokop met 207 keer eremetaal voor Groot-Brittannië (124), de Verenigde Staten (104), Rusland (118 maar minder gouden dan de USA) en Nederland (59). Ter vergelijking: tijdens de Olympische Spelen eindigde ons land op de 29ste plaats met zeven medailles. De USA was daar koploper met 113 exemplaren voor China (88) en Japan (58). Aan de Olympische Spelen namen 13 000 atleten deel, aan de Paralympics 3 500. Er werden wel 600 medailles meer verdeeld.
De Paralympische Spelen werden feestelijk afgesloten in het Olympic Stadium in Tokyo. Rolstoelsprinter Peter Genyn uit Kalmthout, lid van Wapper Wommelgem, droeg de Belgische vlag binnen als ambassadeur van ons land. Andrew Parsons, voorzitter van het International Paralympic Committee, nam het woord en bedankte de organisatoren. ‘Wat een Spelen! Arigato Tokyo. “We moeten oog hebben voor de 1,.2 miljard mensen met een beperking. Zij zouden geen extreme dingen moeten doen om aandacht te krijgen. Sport heeft daarvoor bij deze een deur geopend. Ik verklaar deze Spelen als gesloten en ik hoop dat de atleten ook naar Parijs 2024 toewerken.’
De slotceremonie werd ingeleid met dans en muziek en veel fluokleuren, geheel in de stijl van de kleurrijke straten in de drukke binnenstand van Tokyo. Daarna werd de vlag van Japan gehesen onder begeleiding van enkele speerpunten uit de Japanse delegatie en de prachtige stemmen van een Japans kinderkoor. Dat was ook het startsein voor de intrede van de vlaggendragers. Elk land kiest een atleet aan wie die eer te beurt valt. België duidde Peter Genyn aan. De atleet was goed voor goud op de 100 meter en zilver op de 200 meter rolstoelsprint (klasse T51). Hij mocht de vlag binnendragen in het Olympic Stadium. In Rio 2016 kreeg Genyn ook al die eer nadat hij twee keer goud behaalde.
Na een mooi schouwspel werd de vlag van het International Paralympic Committee vervolgens door de gouverneur van Tokyo, Koike Yuriko, terug overhandigd aan Andrew Parsons, voorzitter van het International Paralympic Committee. Hij gaf hem op zijn beurt aan Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, de gaststad van de volgende Paralympische Zomerspelen in 2024. Daarna ging men even live naar Frankrijk, waar aan de voet van de Eiffeltoren ook heel wat mensen verzamelden en mee feest vierden.
Anne d’Ieteren (zie foto), voorzitter van Paralympic Team Belgium. ‘We mogen enorm trots zijn op wat onze atleten in Tokyo gepresteerd hebben. Vijftien medailles en een aantal mooie ereplaatsen, dat is voor ons land ongezien. De paralympische topsport groeit en professionaliseert. Als land hebben we bewezen dat we dezelfde trend volgen. Naast de medailles hebben we ook de samenleving geïnspireerd. Er zijn opnieuw veel mensen die kennismaakten met onze atleten en hun verhalen. Mensen die met respect en interesse keken naar de verslaggeving vanuit Tokyo, mensen die staarden naar de talenten van onze atleten met een beperking. We zetten ook daar opnieuw een stap vooruit. Onze toppers verdienen die aandacht en ook op vlak van beeldvorming boekten we progressie. Uiteraard is er nog marge voor verbetering en laat ons hopen dat Parijs 2024, de Spelen zo dicht bij huis, ons daarbij kunnen helpen. Hopelijk kunnen de fans er dan ook bij zijn. Ik wil ook de hele staf bedanken voor hun keiharde inzet.’ (EM / BPC)