• 19/07/2024

Pakjes leveren per fiets in Lier, stad eert Felix Timmermans, thuis in de wijk

LIER – Na een proefperiode ging Fietskoerier Lier vandaag officieel van start. In 2020 startten Werkmmaat en de stad Lier met een proefproject om, ten tijde van corona en als oplossing tijdens wegenwerken, pakjes rond te dragen voor lokale ondernemers. Zo deed men het  voorbije jaar heel wat ervaring op rond de werken van een ‘fietskoerier-dienst’. Nu krijgt dit project een vaste plek in de stad..

Fietskoerier Lier zet in op duurzame mobiliteit en moet bijdragen aan de vermindering van (vracht)verkeer in de binnenstad. Met deze service wil Werkmmaat diverse oplossingen bieden. Op vraag van Lierse ondernemingen zal men op een vlotte manier pakjes bezorgen aan klanten, in samenwerking met horecaondernemingen middaglunches bezorgen, een bijdrage leveren aan de stadsdistributie, … Dankzij professionele cargofietsen en een aanhangwagen kan Fietskoerier Lier een stevig aantal pakjes op een efficiënte en duurzame manier op de juiste bestemmingen afleveren. Daarnaast is de aanhangwagen het ideale kader om reclame te plaatsen van bijvoorbeeld een Lierse onderneming die wil inzetten op een duurzame look.

Bert Wollants (N-VA), schepen van mobiliteit:  ‘Als stad juichen we dit initiatief toe. Lier heeft een ideale omvang om per fiets pakketten en documenten op te halen en te leveren per fiets. Dat wil zeggen vlotter, met minder vrachtwagens in de stad én de ideale kans voor onze handelaars om ook qua duurzaamheid hun beste beentje voor te zetten.’ Fietskoerier Lier is een initiatief van fietspunt Lier, een project van vzw Werkmmaat. De fietskoeriers krijgen hierdoor kansen om vanuit sociale economie door te fietsen naar reguliere bedrijven. Meer info: https://www.fietskoerierlier.be/

Op 24 januari was het 75 jaar geleden dat Felix Timmermans, ereburger van Lier, schrijver, tekenaar en schilder, overleed. Dit voorjaar wil de stad hem herdenken. Bib de Fé, het Liers Cultuurcentrum, Stadsmuseum Lier, Visit Lier en Podium- en Beeldacademie Lier slaan de handen in elkaar en presenteren een rijk gevuld voorjaar met activiteiten rond Timmermans.

Zo staan onder meer een theatervoorstelling, verschillende expo’s, wandelingen, workshops en muzikale voorstellingen op het programma. Bovendien is dit ook de ideale gelegenheid om het Pallieter luisterspel, dat in 2016 gemaakt werd naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van het boek Pallieter, terug onder de aandacht te brengen. Meer info:  www.felix75.be.

Vorig jaar lanceerde Wouter Beke (CD&V), Vlaams minister voor volksgezondheid, een projectoproep voor Zorgzame Buurten. Stad en OCMW Lier diende het project ‘Thuis in de Wijk’ in. Dat wordt nu beloond met 100 000 euro Vlaamse steun.

Op dinsdag 1 maart gaat het project officieel van start en wordt de stad gedurende twee jaar begeleid door de Koning Boudewijnstichting. Eind vorig jaar vonden alvast de eerste buurtdagen plaats. Tijdens deze bijeenkomsten werden de buurtbewoners bevraagd naar hun ervaringen en hun noden binnen de wijk. Binnen de stad krijgen vier afgebakende zones een ‘hoofdkwartier’ van waaruit de zorgzame buurtwerking wordt gecoördineerd. Deze vier ‘hoofdkwartieren’ zijn: woonzorgcentrum Paradijs, dienstencentrum Het Schoppeke, buurthuis De Rosmolen en sporthal De Komeet. Het is de bedoeling om samen met buurtbewoners en professionals in elke buurt een netwerk te creëren. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten