• 24/07/2024

OXOt en fanfare van Antwerp gaan met cultuurprijzen aan de haal in Deurne

DEURNE – Vanavond vond de uitreiking van Cultuurprijzen in Deurne plaats. Een jury koos één winnaar uit de vijf finalisten en bezoekers beslisten wie met de publieksprijs naar huis mocht.

De vijf genomineerden waren de supportersfanfare van RAFC, Jan Vilain, Lander Daniels, Kristina Meganck en OXOt.

Ieder jaar eren district Deurne en de cultuurraad verdienstelijke Deurnenaren of verenigingen uit de artistieke en culturele wereld. Artiesten die een belangrijke rol speelden in het Deurnse cultuurleven of die iets bijzonders deden voor de uitstraling buiten de districtsgrenzen.Deurnenaren konden tot begin december artiesten en verenigingen nomineren voor de Cultuurprijs.

Uit die nominaties selecteerde de cultuurraad de finalisten die zichzelf vanavond voorstelden in zaal Familia.

Het zal niemand verbazen dat de publieksprijs naar de fanfare van RAFC ging. ​Sinds 1933 heet de supportersharmonie van Royal Antwerp Football Club iedereen welkom tijdens thuiswedstrijden.

De juryprijs was voor OXOt, een sociaal geïnspireerd kunstenaarscollectief dat sinds 2018 gevestigd is in de voormalige bibliotheek van het Sterckshof.

OXOt gelooft dat iedereen baat kan hebben bij het plezier van zijn eigen schepping en dat het proces van het maken belangrijker is dan resultaten.

Het OXOt – Antwerpen verhaal was een idee van twee mensen met een grondbeginsel bij hun kennismaking in Westerlo. Op 12 maart 2015 werd er een facebookgroep gevormd. Op  25 oktober 2016 deed french8 in samenwerking met OXOt Westerlo een dossier binnen bij burgerbegroting district Antwerpen. Dit dossier werd goedgekeurd. Op 3 juli 2016 werd er voor het eerst vergaderd, dit op het trottoir voor het toekomstige atelier.

Op 17 juli kreeg men de sleutel van het atelier in de Bouwmeestersstraat. Toen men hier na twee jaar weg moest vond men een nieuwe thuis op een prachtige locatie. Op 3 maart 2018 verhuisde men naar de voormalige bibliotheek van kasteel Sterckshof

Op regelmatige basis zijn er activiteiten bij OXOt Antwerpen. Niet alleen de open werkingsdagen, waar creatievelingen zich uitlaten maar ook worden er tal van workshops georganiseerd, gegeven door professionelen en vrijwilligers. Een jaarlijkse ‘happening’ met dans – muziek – performance en bijbehorende tentoonstelling dient als benefiet voor OXOt Antwerpen om haar algemene atelierwerking alsook om de hoge kost van het huren van de  ruimte deels te betalen.

Sinds 2022 organiseren ze bijna elke maand een begeleide workshop: startend van nul komt iedereen tot iets beters dan voorheen. Bovendien stimuleren ze de kunstenaars om met hun werk naar buiten te komen door minstens éénmaal per jaar een toonmoment te organiseren. OXOt werkt van onderuit. Ze leggen hun oor te luister bij elkaar en bieden steun waar mogelijk om ideeën en wensen samen waar te maken.

Iedereen met een oog en hart voor hedendaagse kunst kan bij OXOt terecht: amateur of professioneel, schilder of  beeldhouwer, theatermaker of danser,..OXOt werkt in de breedte. OXOt probeert een open communicatie te ontwikkelen tussen verschillende  kunstenaars uit verschillende disciplines. (EM / Foto FB OXOt)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten