• 17/06/2024

Overzicht activiteiten op Wapenstilstandsdag in Antwerpen en de districten

ANTWERPEN – Hieronder een overzicht van de plechtigheden en activiteiten in Antwerpen en de districten naar aanleiding van Wapenstilstand op vrijdag 11 november. Het volledige programma geven zou ons te ver leiden. We brengen enkel de uren en locaties van de bloemenhuldes en wanneer er iets extra is lees je het hier ook.

*ANTWERPEN: bloemenhulde om 9.05 uur aan het Monument van de Gesneuvelden in het Stadspark. Om 9.30 uur vertrekt een vredesloop naar begraafplaats Schoonselhof door lopers van City Pirates. Om 10.15 uur is er eerbetoon op begraafplaats Schoonselhof. Wordt live uitgezonden op ATV. Met een speech van burgemeester Bart De Wever (N-VA), een getuigenis van een coördinator van de vrijwilligers in het opvangcentrum voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen De Tol, aankomst van de vredesloop, kransneerlegging aan het militair ereperk WO I, muzikale afsluit en elf kanonschoten. De plechtigheid wordt afgesloten met de uitvoering van de Last Post, het lied van de Vlaamse Gemeenschap en het Belgische Volkslied door de Belgian Brass Band. Hierna volgen nog kransneerleggingen aan Carré Français, het Britse ereperk en het monument van de gedeporteerden. Het Vredescentrum plaatst een mobiele vredesmuur op de Groenplaats. Het doel is om bij het bredere publiek de aandacht te vestigen op de originele betekenis van de ‘verlofdag’ van 11 november. Vanaf 10 uur kan de voorbijganger zijn antwoord op de vredesmuur zetten. De muur sluit om 17 uur.

*BERCHEM: 10 uur Mis in Sint-Willibrorduskerk, 11.15 uur bloemenhulde aan het monument van de Vuurkruisen en aan de verschillende monumenten op de begraafplaats van Berchem.

*BERENDRECHT-ZANDVLIET-LILLO:  Bloemenhulde om 10 uur aan het Monument van de Gesneuvelden op begraafplaats Zandvliet, 11.30 uur begraafplaats Berendrecht en 13 uur begraafplaats Lillo.

*BORGERHOUT: 11 uur plechtigheid op het erepark van Silsburg met toespraak van districtsschepen Mariam El Osri (Groen).

*DEURNE: Bloemenhulde om 10.30 uur aan het herdenkingsmonument voor het politiecentrum Unolaan en om 11.20 uur aan de gedenkplaat der gesneuvelden van 1914-1918 en aan het borstbeeld van wijlen burgemeester Alfons Schneider in het districtshuis. Om 11.30 uur gelegenheidstoespraak door districtsschepen Philip Van Acker (N-VA) in het districtshuis, met aansluitend muziek gebracht door jongeren van de Academie Deurne en een toonmoment van de teksten en creaties van leerlingen van Deurnse scholen, rond het thema ‘Nooit Meer’. Verschillende muzikanten spelen gelijktijdig op 11 november om 11 uur op elf verschillende plaatsen de Last Post. Het gaat om het Monument der Gesneuvelden aan kasteel Sterckshof, standbeeld Jan Olieslagers aan de luchthaven, Wim Saerensplein, Lundenstraat 64, begraafpark SintFredegandus, Gallifortlei 146, Plankenbergstraat 121, politiekantoor Unolaan, Arenaplein, begraafplaats Ruggeveld en begraafplaats Silsburg.

*EKEREN: 10 uur Eredienst in Sint-Lambertuskerk, 10.45 uur bloemenhulde aan het Monument der Gesneuvelden in Ekeren-centrum, De Beukelaerlaan 1-13.

*HOBOKEN: 10.25 uur bloemenhulde en toespraak van districtsburgemeester Katelijne Toen (N-VA) aan het Heldenmonument in park Broydenborg, 11.15 uur: dodenhulde op het erepark van de begraafplaats van Hoboken.

*MERKSEM: 11 uur bloemenhulde aan het heldenmonument op de begraafplaats, 11.40 uur: kransneerlegging aan het gedenkteken van de weerstand op het Burgemeester Jozef Nolfplein, 11.50 uur: toespraak in het districtshuis door Dominique Kums (Vooruit, districtsschepen voor protocol en feestelijkheden).

*WILRIJK: 9.15 uur: plechtigheid op het ereperk van begraafplaats Steytelinck, 10 uur: hulde op de Bist aan borden met daarop de namen van alle Wilrijkenaren die tijdens de wereldoorlogen het leven lieten als soldaat, weerstander of (krijgs)gevangene. (EM / Foto Pixabay)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten