• 21/06/2024

Overzetten gegevens van 1,6 miljoen ZNA-patiënten is probleemloos verlopen

ANTWERPEN – Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) heeft vandaag een nieuw elektronisch patiëntendossier in gebruik genomen. Hiervoor zette het ziekenhuis de gegevens van 1,6 miljoen patiënten over van verschillende deeltoepassingen naar één elektronisch patiëntendossier (EPD) per patiënt. Integenstelling tot hier en daar werd gesuggereerd is de overgang probleemloos verlopen. De raadplegingen in de poliklinieken en de operaties werden ondertussen weer opgestart. Het gaat om de grootste operatie van dit type ooit in een Belgisch ziekenhuis en één van de tien grootste in Europa.

Om de overstap mogelijk te maken, schakelde het ziekenhuis van woensdagavond tot en met vanmiddag over op pen en papier. Wouter De Ploey (CEO van ZNA): ‘De invoering van een EPD is een gigantisch en complex project. Na bijna twee jaar voorbereiden hebben we vandaag de gegevens van 1,6 miljoen patiënten overgezet naar een geïntegreerd systeem met één digitaal dossier per patiënt. Tot nu toe waren die gegevens verspreid over 72 deeltoepassingen. Met de gegevens van onze netwerkpartner GZA Ziekenhuizen erbij hebben we in totaal 2,6 miljoen digitale patiëntendossiers ondergebracht in de HiX-toepassing van ChipSoft.’ Hans Mulder, CEO van ChipSoft: ‘Met de overstap van ZNA en GZA Ziekenhuizen naar HiX beschikken beide netwerkpartners over een toekomstbestendig en geïntegreerd EPD dat continu innoveert.’

Om de overstap naar het EPD vlot en patiëntveilig te laten verlopen, werd de digitale werking van ZNA woensdag om 21 uur stilgelegd. Dan ging de stekker uit de 72 toepassingen met patiëntengegevens die werden overgezet naar het EPD. Het gaat om 483 miljoen bestanden met onderzoeksresultaten, meetresultaten, afspraken, medicatie,… Tijdens de omschakeling waren er geen geplande operaties of opnames, noteerden artsen en verpleegkundigen elke handeling op papier, konden patiënten geen afspraak maken en moest medicatie manueel gedoseerd worden. Nu de overstap een feit is, hervat het ziekenhuis geleidelijk aan de klinische activiteit.

Hier en daar werd beweerd dat de patiënten omwille van de veiligheid naar andere ziekenhuizen getransfereerd moesten worden. ZNA-woordvoerder Tom Van de Vreken: ‘Van maandag tot en met donderdag werden 79 patiënten getransfereerd maar dat is een normaal, wekelijks weerkerend, cijfer en op een totaal van 1 900 ziekenhuisbedden verwaarloosbaar klein. Er kwamen zelfs meer patiënten binnen dan dat er buiten gingen. De transfers gebeurden dus helemaal niet om veiligheidsredenen.’ Algemeen medisch directeur Katrien Bervoets: ‘Van andere ziekenhuizen weten we dat het na de invoering van het EPD even duurt om weer op volle kracht te werken. Daarom vragen we onze patiënten om begrip dat ze de eerstkomende weken wat langer moeten wachten op een geplande ingreep of opname. De spoeddiensten, afdelingen intensieve zorg en psychiatrie, materniteiten en dialyse blijven normaal draaien.’ De afsprakencentrale van ZNA heropent dinsdag om 8 uur. Patiënten moeten voortaan alles nog maar één keer vertellen en kunnen hun dossier raadplegen via https://www.zas.be/jouw-elektronisch-patientendossier. Bovendien kan een patiënt via het patiëntenportaal een afspraak maken bij een arts. Artsen, ook huisartsen, zullen via het zorgverlenersportaal relevante informatie over de patiënt kunnen raadplegen. Hierdoor zijn alle zorgverleners meteen mee met de voorgeschiedenis en/of toestand van hun patiënt. (EM / Foto ZNA)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten