• 15/07/2024

Oudste toeschouwer op de Heizel – weduwe van een KV-voetballer – met de fiets onderweg

DUFFEL – Ook Duffel is in de ban van de bekerfinale. Om 9.30 uur stonden de bussen die de leden van supportersclub De Fanatieke Kakkers, gevestigd in Taverne Wilgenhof, naar Brussel moesten brengen al vertrekkensklaar. Maar even om de hoek werd ook uitgekeken naar de wedstrijd. Jeanneke, bewoner van woon- en zorgcentrum Sint-Elisabeth, trok als trouwe supporter en weduwe van ex-KV-speler Mauritz/Jozef Bosmans met de rolstoelfiets naar het Koning Boudewijnstadion.

 

Jozef Bosmans speelde van juli 1951 tot juni 1952 bij Malinois. Jeanneke: ‘Ik hoop dat ik vandaag nog heel wat mannen terugzie van vroeger. Ik heb met niemand afgesproken, ik ga ‘op het goed vallend uit’ naar de Heizel. Maar ik vrees dat een aantal van hen al overleden zal zijn. Mijn kleinzoon gaat ook mee. Dat had ik gevraagd aan de verpleging en het mocht. Malinois heeft mijn man indertijd omgeruild met twee van hun ‘voorspelers’. Jozef was een ‘achterspeler’ en hij voetbalde bij VC Duffel. Hij was een vaste waarde. Hem konden ze niet missen. Ik verblijf al een vijftal jaar in het WZC. De vorige keer, met de bekerfinale, was ik er niet bij. Dan woonde ik hier nog maar pas en dan vond ik hier mijn draai nog niet zo goed.’

 

‘Ik vertel elke dag over Malinois en over mijn man. Vandaar het idee om vandaag te gaan kijken. Gelukkig schijnt nu de zon maar zelfs indien het zou geregend hebben waren we ook gegaan hoor. Mijn haar is toch nog nat van ‘het machien’. Wat er na de match zal gebeuren weet ik niet. Ik laat de anderen daarover beslissen. Ik zie wel wat ze doen. Komen we terug naar hier of passeren we nog langs KV Mechelen? We zien wel.’

 

Met haar 92 is Jeanneke wellicht de oudste toeschouwer in het stadion. En ze zal wel opgemerkt worden. Toen de verslaggever van RTV haar vroeg om tijdens het interview naar hem te kijken en niet in de camera vroeg ze: ‘Ben jij wel de moeite om naar te zien?’ Toen mijn man bij KV speelde nodigde ik vaak de hele ploeg uit om na de match bij mij te komen eten. Vroeger was ik ook een vaste abonnee. Na de achtste finale in november, vroeg ik om, als KV Mechelen de bekerfinale zou spelen, deze te mogen volgen op een groot scherm in het woon- en zorgcentrum.

 

Maar het is dus heel wat anders gelopen. Luc Van Houtven (CD&V), schepen van zorg: ‘Ik weet dat zij ook nog graag de spelers eens zou willen ontmoeten. Ik weet niet meteen of men dat gedaan gaat krijgen. Heel deze trip is door het animatieteam in elkaar gestoken. Jeanneke trekt niet alleen naar Brussel. Ze doet dit dus samen met haar kleinzoon Jan, haar huisarts, vrijwilligers en personeelsleden van het woon- en zorgcentrum en medebewoners Monique (71 jaar) en Henry (75 jaar). Want in dit woonzorgcentrum verblijven wel degelijk enkele echte KV-supporters. Het viel me vanmorgen op dat Jeanneke er volledig klaar voor was.’

 

‘De manier waarop ze naar ginder trekken is wel origineel. We hebben een riksja en we hebben Rudi Leemans, de bestuurder, die wekelijks met de bewoners een ritje gaat doen. Hij zal er mee voor zorgen dat de bewoners heelhuids ginder geraken. Het zijn echt wel de diehards die nu meegaan. De andere mensen die hier verblijven zijn minder fanatieke KV-supporters maar wanneer de Rode Duivels spelen zetten we altijd grote schermen zodat ze mee kunnen kijken.’

 

De ‘chauffeur’ die met de (elektrische) rolstoelfiets en Jeanneke de 38 kilometer tussen Mechelen en Brussel zal overbruggen is Jan Bosmans. ‘De onderdirecteur heeft me gevraagd om dit te doen. Het is mijn beroep om zieke en gehandicapte mensen te vervoeren maar dan wel met de ambulance, al zou dit misschien sneller gaan. We hopen na drie uur ginds aan te komen maar gaan onderweg nog wel een hapje eten in de Bergenstraat in Hombeek. Ik heb een goede regenjas en een stevige regenbroek bij maar het ziet er niet meteen naar uit dat ik die zal moeten gebruiken.’

 

Edwin MARIËN

 

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten