• 12/07/2024

Oude schrijnwerkerij EMABB-site wordt uitvalsbasis voor tocht in Rupelstreek

BOOM – Wie er een dagje op uit trekt in de Rupelstreek, kan vanaf september terecht in de oude schrijnwerkerij van de voormalige EMABB-site. In het gebouw dat vorig jaar helemaal werd gerestaureerd, ontwikkelde Stichting Kempens Landschap samen met de gemeente Boom en vzw Emabb een nieuw infopunt. Dat moet bezoekers aansporen om de Rupelstreek en het authentieke Noeveren verder te verkennen. Omdat de site het toerisme in de streek een extra boost geeft, investeerden het provinciebestuur en de Vlaamse overheid hierin ruim 48 000 euro via een Platteland Plus-project.

In de schrijnwerkerij op de EMABB-site bewerkten de schrijnwerkers vroeger het hout dat nodig was voor het werkmateriaal en de gebouwen. De zogenaamde vakwerkconstructie bestaat uit houten balken met daartussen bakstenen. Het gebouw doorstond de tand des tijds, maar was enkele jaren geleden dringend aan restauratie toe. Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap: ‘De meeste van deze zogenaamde vakwerkconstructies in de streek werden in de loop der tijden afgebroken. Het feit dat deze bewaard is gebleven en bovendien teruggaat tot minstens 1830, maakt dit gebouw uniek. Daarom is de restauratie met de grootste zorg voor de erfgoedwaarde gebeurd. We zijn dan ook blij dat we met de herbestemming als toeristisch infopunt dit beschermde gebouw een tweede leven kunnen geven. Het is een perfect uithangbord voor het rijke verleden van deze streek.’

Het onbemande infopunt is vrij te bezoeken en vooral bedoeld om bezoekers te verleiden om verder op verkenning te gaan op de EMABB-site en in de Rupelstreek. Zo kunnen ze zich bijvoorbeeld via een snuisterwand een beeld vormen van het leven op de steenbakkerij ontdekt of aan de hand van geluiden een werkbank leren kennen. Op een touchscreen zijn alle bezienswaardigheden van de streek te raadplegen.

Kathleen Helsen (CD&V), gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap: ‘De EMABB-site was al erg toeristisch georiënteerd, maar met deze Platteland Plus-investering kunnen we het aanbod naar een hoger niveau tillen. Bezoekers leren nu ook hoe de identiteit van de hele streek zich ontwikkelde. Het infopunt is bovendien geen losstaande schakel, maar maakt deel uit van een groter geheel. Zo kan je vanaf september ook het belevingscentrum in de ringoven bezoeken, waar het verhaal van de mensen achter de stenen centraal zal staan.’

De EMABB-site is sinds 2018 eigendom van de gemeente Boom. Het lokaal bestuur sloot een erfpachtovereenkomst af met Stichting Kempens Landschap en vzw Emabb om de restauratie en herbestemming van de site in goede banen te leiden. Burgemeester Jeroen Baert (N-VA): ‘De restauratie van deze site was broodnodig. Ze maakt niet alleen deel uit van het beschermde dorpsgezicht van Noeveren, maar ze kan ook voor een nieuw toeristisch elan zorgen in de streek. De opening van de site is gepland voor Open Monumentendag op zondag 11 september. Dan kan het grote publiek deze boeiende site voor het eerst ontdekken. Die dag gooit niet alleen de schrijnwerkerij de deuren open, maar kan je ook gratis een kijkje gaan nemen in het bezoekerscentrum in de ringoven.’ (EM / Foto Renée HERMANS)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten