• 27/02/2024

Oud-gemeentehuis Mol wordt naast toeristisch belevingscentrum ook trouwlocatie

MOL – Dinsdag 10 januari start de renovatie van het oud-gemeentehuis op de Markt van Mol. Hiermee vrijwaart het lokaal bestuur dit beschermd monument voor de toekomst. Bovendien transformeert men het gebouw naar een hedendaags toeristisch belevingscentrum én een passende trouwlocatie. Binnen en technisch wordt het gebouw – met uitzondering van de waardevolle interieuronderdelen – volledig gestript. Aan de buitenzijde vervangt men de complete dakstructuur, vernieuwt men de muurbepleistering én komt er een subtiel glazen inkomsas. In het voorjaar van 2024 moet alles klaar zijn.

Volgens de planning van de aannemer starten begin april de werken aan het dak en vervolgens de bepleistering. Eind maart wordt daarvoor het volledige gebouw in de steigers geplaatst. Op dat moment zijn binnen de afbraak- en ruwbouwwerken al afgerond en zijn de nieuwe technische leidingen geplaatst. Begin 2024 start de verdere binneninrichting op. Hans De Groof (N-VA), schepen voor toerisme: ‘Het oud-gemeentehuis is één van de meest vertrouwde historische beelden van onze gemeente. Dit gebouw uit 1805 onderging doorheen de verschillende generaties meerdere renovaties en ingrijpende verbouwingen. Sinds de centralisatie van vele gemeentelijke administratieve diensten in ’t Getouw ongeveer 30 jaar geleden huisvest het oud-gemeentehuis onze dienst voor toerisme. Inmiddels is het gebouw – een beschermd monument – technisch en bouwkundig dringend aan een grondige renovatie toe.’

Het realiseren van de doelstellingen vormde een hele uitdaging voor architectenbureau ARAT uit Herentals, gespecialiseerd in de renovatie van historische gebouwen. De ontwerpplannen van ARAT respecteren de vertrouwde witte voorgevel van het gebouw. Vrijwel de volledige benedenverdieping wordt gebruikt voor de inrichting van een modern toeristisch belevingscentrum dat uitgewerkt werd door het Gentse Bailleul Ontwerpbureau.

Burgemeester Wim Caeyers (CD&V): ‘Om het toeristisch belevingscentrum de beoogde maximale openheid te geven mét een openstaande voordeur, voorziet men aan de buitenzijde een kleine transparante glazen toegangsruimte. Deze ruimte met dubbele automatische deuren heeft amper impact op de visuele uitstraling van het gebouw, maar beperkt het energieverlies enorm.’

De trouwlocatie komt op de zolder. Een lift achteraan het gebouw maakt de ruimte toegankelijk voor mensen met een mobiele beperking. Door de installatie van de lift en de vereiste nieuwe zoldertrap – als doorsteek naar de historische trap die uitmondt in de inkomhal – ontstaat er aan de achterzijde een glazen dakuitsprong. Deze uitsprong biedt de aanwezigen een uniek zicht op de achterliggende – ’s avonds verlichte – kerktoren. De Groof: ‘Bij de oorspronkelijke bouw wilden de Franse machthebbers dat het nieuwe gemeentehuis letterlijk de rug toekeerde naar de kerk, een achtergevel zonder ramen dus. Toen de Fransen vertrokken waren en de Nederlanders in onze kontreien de plak zwaaiden, kreeg het gebouw uiteindelijk wel ramen in de achtergevel. Bij deze renovatie combineren we beide werelden. Visueel zal de nieuwe achtergevel na de renovatie zoals oorspronkelijk opnieuw geen ramen bevatten. In realiteit krijgt het gebouw wel ramen, voor de vereiste lichtinstroom naar binnen. De ramen zullen evenwel onzichtbaar gemaakt worden door middel van geperforeerde lichtdoorlatende witte gevelplaten.’ (EM / Simulatie ARAT)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten