• 24/06/2024

Ottertrotter festival keert terug op 30 juni

MECHELEN – Na een periode van afwezigheid is het Ottertrotter festival terug, en wel op zijn vertrouwde locatie in het Tivolipark. Op zondag 30 juni kunnen bezoekers zich verheugen op een dag vol muziek, animatie, heerlijk eten, sport en workshops.

“We zijn heel blij dat Ottertrotter terug is. Grote uitdaging voor de comeback was om meer mensen en organisaties te betrekken. En dat is gelukt. De nieuwe start maken we met heel wat partners. Dit programma is het resultaat van veel overleg en samenwerking. Bezoekers kunnen zich verwachten aan een dag vol muziek, maar ook deelnemen aan workshops, genieten van kunst en dans en supporteren voor lokaal voetbaltalent. De buurt, onze stad en de bredere wereld komen samen in een uniek programma”, aldus Kristof Calvo, voorzitter Mechelen Feest.

Het vernieuwde Ottertrotter festival is immers ontstaan uit een participatietraject dat begon met een brainstormsessie eerder dit jaar. “Voor deze vernieuwde editie hebben we buurtbewoners en verenigingen op verschillende momenten betrokken, om samen met hen de contouren van dit nieuwe hoofdstuk te schetsen. Het is een echt bottom-up verhaal geworden, waarin participatie, muziek en mondiale kunst en cultuur centraal staan”, vertelt Rina Rabau Nkandu, schepen van Mondiaal Beleid en Participatie.

De hele dag door biedt Ottertrotter een gevarieerd muziekprogramma, mede mogelijk gemaakt door vzw Het Paradijs. Vijf indrukwekkende acts betreden het hoofdpodium, waaronder Reginald & De Bosbeesten, Mazimpakas, Melokan Fusion, Princesse Mansia M’Bila en als afsluiter Pardon Service.

Tussen de optredens door kan het publiek genieten van dansinitiaties door lokale dansscholen en korte live acts van plaatselijk talent op een kleiner podium in de relaxzone. Lokale muzikanten kunnen zich nog aanmelden voor optredens tot 10 juni via deze pagina.

Bovendien zorgt Mechelaar Kanza Mees met zijn mobiele muziekstand, Musica Mobilé, voor extra sfeer op het festivalterrein. “De programmatie is dus echt glokaal. Mechelaars brengen mondiale muziek en animatie. Heel bewust werken we samen met lokale partners en bieden we lokaal talent een extra podium”, aldus Calvo.

Daarnaast biedt Ottertrotter tal van activiteiten gericht op duurzame, mondiale en inclusieve thema’s, zoals de creatie van een ‘kunstmuur voor mensenrechten’ in samenwerking met de Mondiale Raad. Door middel van kunst wil de Mondiale Raad aandacht vragen voor belangrijke maatschappelijke thema’s en zo een stem laten horen tegen onrecht. Mechelse kunstenaars worden uitgenodigd om te komen schilderen, waarbij kunstwerken worden geveild en verloot ten voordele van Mechelen4Palestine.

Op de infomarkt kan je meer te weten komen over diverse projecten van lokale organisaties, en samen met Theater CollectiefVerhalen wensen verzamelen voor een betere wereld. Ook zijn er workshops zoals ‘Mechelen Kleurt’, waarbij je creatief aan de slag kunnen gaan met diverse huidskleurtinten om racisme en diversiteit bespreekbaar te maken bij kinderen en jongeren. Met Circolito kun je genieten van circusanimatie en –initiatie en voor wie even op zoek is naar rust en ontspanning, kan deelnemen aan een initiatie Falun Gong, een vorm van oefeningen en meditatie die geschikt is voor alle leeftijden en gemakkelijk te leren.

“Mechelen is een mensenrechtenstad, en naast bestuurlijke besluiten en politieke acties spelen kunst en cultuur een cruciale rol in het overbrengen van deze boodschap. Op Ottertrotter brengen we, samen met onze partners, via verschillende activiteiten, een krachtige boodschap van vrede, vereniging en rechtvaardigheid”, vertelt schepen Rabau Nkandu.

Het festival breidt dit jaar uit naar de Cruyff-court, waar in samenwerking met Buurtsport en J@M het WK ’86 wordt nagespeeld door wijkteams uit Mechelen. Net zoals in 1986, toen Diego Maradona met zijn ‘Hand van God’ en ‘Goal of the Century’ de wereld verbaasde, zullen onze jonge talenten laten zien wat ze in huis hebben. Het winnende team ontvangt een voetbalstage in Parijs, gesteund door het stadsfestival Construct Europe.

Een go-cart trein fungeert als taxi tussen de Cruyff-court en het festivalterrein, zodat ook minder mobiele buurtbewoners gemakkelijk toegang hebben tot het festival.

Samen met de kinder- en tienerwerking J@M duik je in de rijke diversiteit van Europa tijdens boeiende workshops. Verschillende werkingen brengen elk een Europees land tot leven, waarbij zowel jong als oud kunnen deelnemen aan creatieve en educatieve activiteiten, allemaal gepland voor de namiddag.

Naast deze Europese ontdekkingstocht staat het festival bol van milieu- en educatieve initiatieven. Van traditioneel brood- en pizzabakken tot avontuurlijk boomklimmen, van het creëren van kleistenen tot het maken van zaadbommetjes en keramiek: er is voor ieder wat wils. Ervaren imkers geven boeiende initiaties over bijen en het produceren van honing, terwijl demonstraties over composteren je laten kennismaken met duurzame praktijken. En voor de kleintjes verzorgt Straattheater Gusta een leerrijke kindershow over het belang van afvalverwerking.

Kortom, Ottertrotter belooft een dag vol plezier en verbinding voor jong en oud. Meer informatie vind je op www.ottertrotter.be.

Foto’s stad Mechelen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten