• 27/05/2024

Orry Van de Wauwer trekt zich terug als lijsttrekker van CD&V in Antwerpen

ANTWERPEN – Orry Van de Wauwer trekt zich terug als lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Hij is het niet eens met het provinciaal partijbestuur dat de modellijsten voor de parlementsverkiezingen heeft goedgekeurd.

Van de Wauwer: ‘De stad Antwerpen krijgt hier quasi geen aandacht in. Dit maakt het voor ons als afdeling heel moeilijk om geloofwaardig campagne te voeren als CD&V, binnen een framing die nu al leeft dat CD&V er enkel is voor het platteland.’

‘De partij bood mij de lijstduwersplaats aan van de modellijst voor het Vlaams Parlement, zonder andere plekken met enig perspectief voor de stad. Ik heb hiervoor bedankt, en ook mijn lijsttrekkerschap voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober terug gegeven aan de partij.’
‘Ik ben heel dankbaar voor de steun en vriendschap die ik voelde in onze afdeling. Ook de partij voor de kansen en het vertrouwen. Maar ik geloof niet in de keuze die onze partij maakt: een keuze zonder aandacht voor de stad, waar wij het al heel moeilijk hebben.’
‘Aan het einde van deze legislatuur ben ik zeven jaar Vlaams parlementslid. Dat ik dit mandaat heb mogen vervullen beschouw ik als een grote eer. Het was een taak die ik met verantwoordelijkheidszin en volgens de drijfveer ‘voor ons telt elke mens’ heb proberen uitvoeren.’
‘Ik ben mijn partij en de vele mensen erin enorm dankbaar voor alle kansen. Zeker ook de kans om in oktober lijsttrekker te zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen in de stad Antwerpen. De uitdagingen in de stad zijn groot, dagelijks zie ik dat christendemocraten nodig zijn om het verschil te maken in het stadsbestuur. Vanuit respect voor de Antwerpenaren.’
‘De voorbije jaren, ook lang voor mijn mandaat in het parlement, heb ik politiek boven alles geplaatst. En hier veel voor opgegeven. Daar vraag ik geen sympathie voor, dat was een eigen keuze en vanuit een drijfveer om zaken te proberen veranderen.’
‘CD&V provincie Antwerpen heeft de modellijsten voor de parlementsverkiezingen van juni bekendgemaakt. Ik heb bedankt voor de plaats van lijstduwer op deze Vlaamse modellijst. Mits een andere puzzel, had ik de lijstduwersplek wel opgenomen. Die boodschap heb ik maanden geleden al aan mijn partij gegeven: ik vind het belangrijk om een sterke vertegenwoordiging in het Vlaams Parlement voor CD&V vanuit de stad Antwerpen te hebben. Als we daarmee iemand nieuw kunnen lanceren, wil ik die lijst met veel plezier steunen als lijstduwer en zelf focussen op de uitdagingen in Antwerpen op niveau van de gemeenteraad. Ik heb zelf verschillende gesprekken gevoerd met potentiële Antwerpse kandidaten voor die verkiesbare plaats voor het parlement.’
‘Die zekere vertegenwoordiging vanuit de stad Antwerpen vind ik niet terug in de modellijsten. Daarmee wil ik geen afbreuk doen aan de kwaliteiten van de mensen die nu wel op de modellijst staan. ‘Uw partij is er toch vooral voor het platteland, niet voor de stad?’ is de vraag die ik het vaakst moet proberen te weerleggen. Met deze lijsten kan ik deze vraag echter niet geloofwaardig ontkennen. Vanuit die vaststelling, geloof ik niet dat ik nog vol overtuiging de gemeenteraadslijst in Antwerpen kan trekken. Ik stel deze positie dan ook terug ter beschikking van de partij.’
‘Dat doe ik met een wrang gevoel. Want we hebben in de stad een goed team klaarstaan, dat we nog verder aan het uitbreiden zijn, om mee een verschil te maken en te wegen op het beleid. Ik geloof in het project dat we met CD&V Antwerpen aan het vormgeven zijn. Ik wens hen dan ook veel succes, en wil achter de schermen nog een steentje bijdragen. Want CD&V in Antwerpen is nodig.’
‘In de politiek zijn de dagen lang, de weken lang, maar de jaren kort. De zeven voorbije jaren zijn voorbijgevlogen. Ik kijk hier alleen maar positief en dankbaar op terug. Maar nu is het tijd voor iets anders. Welke richting ik professioneel uitga, weet ik nog niet. Maar dat ik privé terug meer tijd kan maken voor wat ik belangrijk vind – mijn familie, dichte vrienden, een relatie waarin ik aanwezig kan zijn – niet alleen fysiek maar ook mentaal, dat staat vast.’ (EM)
🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten