• 18/05/2024

Oproep van Groen Mortsel, wijkfeest in Boechout, mobiele fruitpers in Duffel

MORTSEL – Sinds eind juni hebben nieuwe hekken in de doorgang van de Statielei in Mortsel richting Action en Wibra (zie foto) voor ophef gezorgd. Groen Mortsel uit haar bezorgdheid over de toegankelijkheid van deze doorgang voor minder mobiele mensen met rollators en rolstoelen, maar ook voor kinderwagens,  bakfietsen,… en vraagt om maatregelen te nemen die een vlotte toegang tot de winkels voor iedereen garanderen.

De hekken, geïnstalleerd door bewoners van appartementen boven de doorgang, zijn een reactie op klachten over fietsers en brommers die de doorgang te snel zouden doorkruisen. Hoewel de bedoeling van de hekken is om fietsers te dwingen af te stappen en zo de veiligheid van voetgangers te vergroten, constateert gemeenteraadslid Nadia Saouti (Groen Mortsel) dat deze maatregel onbedoelde gevolgen heeft voor mensen met rolstoelen, rollators, kinderwagens, bakfietsen, nooddiensten en anderen. Saouti benadrukt dat ‘deze hekken het voor hen onmogelijk maken om zonder lange omweg de winkels te bereiken. ’Groen Mortsel roept de inwoners op om de hekken te verwijderen en alternatieve maatregelen te overwegen die zowel de veiligheid als de toegankelijkheid waarborgen.’

Voor alle duidelijkheid: deze hekken staan op privé-grond. De stad heeft niet de bevoegdheid om in te grijpen. Saouti: ‘Toch doen wij een beroep op de stad Mortsel om zich te blijven inzetten voor een toegankelijke stad voor iedereen. Wij vragen de stad om in gesprek te gaan met betrokken partijen zodat passende maatregelen kunnen getroffen worden om de belangen van alle inwoners te dienen, zonder de toegankelijkheid in het gedrang te brengen.’ Saouti benadrukt het belang van een inclusieve en veilige stad waar iedereen toegang heeft tot essentiële diensten waar niemand achterblijft. Morgen zondag om 11 uur houdt Groen Links op de plek een korte actie.

Wijkcomité Zuiderdal organiseert vanmiddag een wijkfeest in Boechout. Iedereen is welkom om te komen ravotten op reuzespelen. Er komt ook een ijsjeskar langs. Om 15 uur zal burgemeester Koen T’Sijen (PRO Boechout & Vremde) de nieuwe speeltuin officieel openen.

Tussen de Mussenhoevelaan en de Groenstraat heeft Matexi enkele jaren geleden een groene woonbuurt gerealiseerd. Heel wat jonge gezinnen vonden hun weg naar deze nieuwe woonwijk. Centraal heeft de gemeente nieuwe speeltoestellen geplaatst. T’Sijen: Hiervoor heeft onze jeugddienst een participatieproject georganiseerd. De dienst legde de kinderen uit de buurt een plattegrond voor en liet hen hun favoriete speeltoestellen zelf kiezen.Uiteindelijk werd Kompaan gekozen als leverancier. “De kinderen kunnen er tot 22 uur ravotten op de nieuwe speeltoestellen en op reuzespelen. Voor de zoetebekken komt de Boechoutse ijsjeszaak De IJsberg langs.’

De Mobiele Fruitpers perst op verplaatsing vruchten tot puur natuurlijk appelsap. Zo ook in Duffel op zondag 17 september.

Duffelaars kunnen appels en ander fruit van hun eigen oogst laten persen. Ze kunnen dit per vijf liter meenemen in een ‘bag-in-box’. Het sap blijft twee maanden goed nadat je het vaatje hebt geopend. Een bag-in-box kost 5,70 euro. Voor mengelingen betaal je ongeveer 0,50 euro extra. Dit jaar is het terug mogelijk om je sap te laten afvullen in boxen van drie liter, maar dat dien je vooraf door te geven aan de planning.

Je moet minstens 75 kilo appels aanleveren. Dat zijn ongeveer drie houten kisten. Je kan ook mengen met peer, rode biet, vlier, framboos, aardbeien, bessen of ander zacht fruit zonder harde pit. Hou er wel rekening mee dat goed sap voor 85 procent uit appelen bestaat. De Mobiele Fruitpers staat vanaf 8 uur aan het technisch centrum, Norbertijnerlei 40. Als je fruit wil laten persen, moet je vooraf inschrijven via de Mobiele Fruitpers op het nummer 0495 73 36 70 (bellen kan van maandag tot zaterdag tussen 9 en 17 uur). (EM / Foto Groen Mortsel)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten