• 20/06/2024

Oproep aan alle Antwerpenaars om hun stad mee te ontharden

ANTWERPEN – Onder het motto #BreekUit roept de stad Antwerpen haar inwoners op de stad mee te ontharden. Iedereen die een vierkante meter stenen uitbreekt in zijn tuin, op zijn koer of aan de voorgevel, krijgt daarvoor tien gratis planten cadeau. Op zaterdag 10 oktober kan iedereen zijn planten komen afhalen.

Tom Meeuws (sp.a, zie foto), schepen voor Leefmilieu: ‘Ontharding is een belangrijke Antwerpse beleidsprioriteit. Met de campagne #BreekUIT roept de stad alle Antwerpenaars op om hier zelf aan mee te doen op hun eigen domein of aan hun voorgevel. De stad ontharden is één van de vele manieren om Antwerpen klimaat-robuust te maken: weerbaar tegen de gevolgen van klimaatverandering.’

Minder stenen en meer groen zorgen voor  een leefbare en aangename stad,  meer regenwaterinfilitratie en een gezonder grondwaterpeil, minder wateroverlast bij zware regenval, meer afkoeling in de nacht tijdens een hittegolf een meer biodiversiteit.

Bewoners die een steen uitbreken aan hun gevel, in hun voortuin, of op hun koertje, krijgen per vierkante meter tien gratis plantjes aangeboden. 0,1 vierkante meter levert één plantje op. Het maximaal aantal plantjes voor een particulier bedraagt 50 voor vijf vierkante meter. Organisaties of verenigingen kunnen op maximaal 100 plantjes rekenen. De plantjes die bewoners kunnen bestellen en het aanvraagformulier zijn te vinden op www.antwerpen.be/breekuit.

In het district Antwerpen verloopt het anders omwille van de Burgerbegroting. Bewoners uit het district Antwerpen melden hun onthardingsactie aan op de website van de vzw Klimplant. De voorwaarden en het inschrijvingsformulier zijn daar te vinden. De stad moedigt iedereen aan om zijn eigen uitbreek-actie te delen op sociale media met #BreekUIT zodat ook andere bewoners geïnspireerd geraken.

Meeuws: ‘De stad wil het voor iedere Antwerpenaar zo makkelijk mogelijk maken om zijn eigen omgeving te vergroenen. Zo is het niet meer nodig om een vergunning aan te vragen voor een geveltuin. Iedere Antwerpenaar mag een geveltuin aanleggen van zodra er een vrije doorgang van minstens 1,3 meter overblijft. Alle voorwaarden zijn te vinden op www.antwerpen.be/gevels.’  Al wie wil investeren in een regenwaterput of infiltratievoorziening, kan rekenen op een premie tot 500 euro. Alle informatie om die premie aan te vragen is te vinden op www.antwerpen.be/regenwaterpremie

Meeuws: ‘Je inzetten voor een beter klimaat was nog nooit zo leuk én gemakkelijk. Met #BreekUIT kan iedere Antwerpenaar letterlijk voor de voordeur of achter de gevel mee bouwen aan een klimaatrobuuste stad. Wanneer zoveel mogelijk mensen een kleine bijdrage leveren, wordt de hele stad daar beter van. Met #BreekUIT draag je niet alleen bij aan een klimaatrobuuste stad, maar ook aan een groenere buurt.’

Wie de smaak te pakken heeft, kan in september nog drie interessante webinars volgen waarin experten meer vertellen over hoe de stad omgaat met water en de uitdagingen om meer groen te voorzien, of hoe de beste voortuin aan te leggen.

De webinars zijn gratis.  De onderwerpen zijn ‘Water en ontharding in de stad’ op donderdag 10 september, ‘Je voortuin op zijn best’ op dinsdag 15 september en ‘Aanleg van een geveltuin’ op donderdag 24 september, telkens  van 20 uur tot 21u30.  Je inschrijven voor de webinars kan via www.antwerpen.be/breekuit. . Daar is ook alle informatie over #BreekUIT te vinden.  (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten