• 02/12/2023

Opnieuw winst voor basketvrouwen, tactisch gelijkspel voor hockeymannen

MORTSEL – De Belgische basketbalvrouwen hebben Puerto Rico met 87-52 ingeblikt. Emma Meesseman: ‘Het was een goede, comfortabele zege.’ Zij was met 26 punten en vijftien  rebounds een van de uitblinkers bij de Belgian Cats. ‘We hadden te veel balverlies, maar het zwaarste was het opstaan om zes uur ’s ochtends.’

De Belgian Cats  moesten inderdaad vroeg uit de veren. De match tegen het zwakke broertje in groep C stond om 10 uur geprogrammeerd in Saitama, een eind weg van het atletendorp. De eerste minuten waren moeilijker, maar nadien controleerden de Belgen de match. Julie Allemand: ‘De scheidsrechters lieten vaak begaan. In de tweede periode werden veel fouten niet gefloten. We lieten het gebeuren. Het klopt, we hebben veel balverlies geleden.’ Coach Philip Mestdagh: ‘Het was zeker niet perfect, we leden te veel turnover. Oké, de speelsters zijn ook maar mensen, maar ze bleven duwen en we wonnen met 35 punten verschil.’ Hanne Mestdagh blonk uit met driepunters. Zes van de negen pogingen belandden in de korf, goed voor achttien punten. ‘Het is mijn taak in het team om te scoren. Op training oefenen we dit honderden keren. Het is een kwestie van vertrouwen. Maar mijn teamgenoten speelden een grote rol, ze vonden me gemakkelijk. Ik moet hen bedanken.’ Veterane Ann Wauters kon vier minuten opdraven, waarin ze goed was voor twee punten. ‘Het doet plezier om het parket te voelen. Het belangrijkste is te winnen als team, maar het doet wel iets om op het terrein te staan, zelfs voor mij, op 40-jarige leeftijd.’ Wauters bedankte Julie Allemand voor de pas waarna ze kon scoren. ‘Het was een superpass, ik moest de bal er enkel nog inleggen.’ Allemand: ‘Met deze zege kunnen we het zonder druk opnemen tegen China. We spelen heel graag wanneer er geen druk is. Dan spelen we ons beste basket. Twee op twee is een goed begin van het tornooi. China is een zeer goede ploeg, het zal helemaal niet gemakkelijk zijn, maar we hebben niets te verliezen. We zijn klaar voor nog een exploot, het zou super zijn om op de eerste plaats te eindigen en zo de grote ploegen te vermijden.’ Antonia Delaere (zie foto) – die nu nog in Wijnegem woont maar binnenkort verhuist naar Schoten en ooit bij Kangoeroes Mechelen speelde  – scoorde acht punten. Heleen Nauwelaers, geboren in Duffel maar – indien ze niet in het buitenland bij haar team Baloncesto vertoeft – woonachtig in Lier en ooit speelster van Sint-Katelijne-Waver, speelde maar scoorde niet. Maandag nemen de Cats het op tegen China.

De Red  Lions sluiten de groepsfase af met een 2-2-gelijkspel tegen Groot-Brittannië, een score waar beide teams mee konden leven, zo zagen we in de passieve laatste minuten van de match. En dat is meer dan begrijpelijk. De Britten ontliepen hierdoor de gevreesde vierde plaats in de poule, die nu naar Nederland gaat, waardoor ze in de kwartfinales tegen superfavoriet Australië moeten spelen. Een topaffiche waardoor één van de potentiële medaillewinnaars vroegtijdig naar huis zal moeten. We wisten al dat België als groepswinnaar tegen Spanje zou uitkomen in de kwartfinale. Die kwartfinales worden allemaal zondag gespeeld.

België leek niet echt gemotiveerd en ontsnapte ten onrechte aan een 0-2 achterstand. Shipperly zorgde voor 0-1. Pas in het derde kwart stelde Tom Boon na pc gelijk. Ansell scoorde vlug tegen maar Wilrijkenaar Thomas Briels legde de 2-2 eindstand vast. Alexander Hendrickx uit ’s-Gravenwezel kreeg een bal tegen het hoofd maar komt er met de schrik en enkele hechtingen vanaf. Hij kon de wedstrijd niet uitspelen maar is er zondag weer bij. Toch blijft hij 24 uur in observatie. Edegemnaar Felix Denayer, speler van Dragons Brasschaat: ‘We moeten ons beste hockey nog tonen. Gelukkig dat Alexander er bij zal zijn want hij is heel belangrijk voor ons team. Indien we zondag ons normaal peil halen dat moeten we Spanje kloppen. We kennen hen door en door en weten dat ze in één wedstrijd gevaarlijk kunnen zijn maar het moet lukken. Maar we zullen wel 100 procent moeten zijn. Ik herinner mij dat ze in de Pro League een 2-0 achterstand tegen ons ophaalden’ Bondscoach Shane McLeod omschreef de match tegen de Britten als ‘een wedstrijd waar we door moesten.’ Als je maar 90 procent bent, dan krijg je matchen zoals deze. Maar ik ben wel tevreden dat wij twee keer hebben teruggevochten na een achterstand. Op zich is 2-2 geen slecht resultaat.’

BMX’ster Elke Vanhoof (29) uit Mol werd uitgeschakeld in haar halve finale. ‘Jammer genoeg zat er op dit moment niet meer in.’

Elke Vanhoof, die een voorbereiding vol pech kende, eindigde als zesde in haar halve finale, twee plaatsen te ver voor een plek in de finale.’Ik maakte op een gegeven moment wel kans, door de valpartij in de eerste reeks. Ik heb alles gegeven. Heel jammer, maar het is wat het is. Als je ziet wie er allemaal uit ging: dat zijn stuk voor stuk toppers. Ik heb er alles aan gedaan, en ik ben tevreden dat ik mee in het  pak kon zitten, en dat ik niet achterop geraakte.’ Door een hersenschudding die ze in 2019 opliep bij een val in een wedstrijd, hinkt Vanhoof al een tijd achter de feiten aan. ‘Hier staan, en deze halve finale kunnen rijden, dat is al heel goed voor mijn vertrouwen. Hier kan ik verder op bouwen. Ik heb nog maar amper kunnen doortrainen, maar ik zie dat het er wel nog altijd in zit. Naar het einde van het seizoen wil ik nog een paar stapjes maken, en naar volgend seizoen hoop ik weer een beetje mee te draaien met de subtop/top. Het is nog maar drie jaar tot Parijs. Als ik de grond niet te veel meer kus, moet dat haalbaar zijn.’ Vanhoof, een voormalig Europees kampioene, behaalde in 2016 op de Olympische Spelen van Rio nog de zesde plaats. Ze was de enige Belgische BMX’er in Tokio.

Isaura Maenhaut en Anouk Geurts uit Schoten zijn van de vijftiende naar de zeventiende  plaats gezakt na de negende regatta van de 49er FX. Daarin finishten ze als zestiende.

Het Belgische duo kwam 3’40” later dan de Poolse winnaressen Aleksandra Melzacka en Kinga Loboda over de meet.  Eerder op de dag zeilden Maenhaut en Geurts naar een tweede en een zeventiende plaats in de baai van Enoshima. Maenhaut en Geurts tellen nu 95 punten, ze zijn 25 punten verwijderd van de top tien. Morgen volgen de laatste drie regatta’s, de medaillerace met de beste tien duo’s is maandag voorzien.

Thomas Pieters (29) uit Geel is na een tweede ronde van 76 slagen (vijf over par) van de derde naar een voorlopig gedeelde 39ste plaats weggezakt op het olympisch golftornooi. Thomas Detry (28) deed vrijdag met een ronde van 67 slagen (vier onder par) drie slagen beter dan gisteren en staat vijftiende. Nog zestien golfers moeten hun tweede ronde afwerken, de tweede wedstrijddag werd voortijdig stopgezet vanwege de slechte weersomstandigheden.

Pieters totaliseert 141 slagen, één onder par. De leiding is in handen van de Amerikaan Xander Schauffele, met 131 slagen (elf onder par), voor de Mexicaan Carlos Ortiz (132 slagen). De Oostenrijker Sepp Straka, aan de leiding na de eerste ronde, zakte naar een gedeelde derde plaats, op drie slagen van Schauffele. Op de Kasumigaseki Country Club liet Pieters op de achttien holes vier bogeys en twee dubbele bogeys optekenen. Hij lukte verder drie birdies. Detry zag op zijn scorekaart zes birdies en twee bogeys verschijnen. Morgen staat de derde ronde op het programma, het golftornooi bij de mannen eindigt zondag.  (EM / Team Belgium / Belga / Sporza / Foto Basketball Belgium)

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten