• 19/05/2024

KMSKA Royal Museum of Fine Arts Antwerp, Belgium Koninkijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Opnieuw grote expo’s in KMSKA, tramloods Zurenborg wordt ontmoetingsplaats in Spoorpark

ANTWERPEN – Met 534 000 bezoekers in 2023 staat de teller op 807 000 bezoekers sinds de heropening van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) op 24 september 2022. De succesvolle expo Krasse Koppen zorgde voor een grote toeloop tijdens de eindejaarperiode.

 Luk Lemmens, voorzitter KMSKA vzw: ‘Het KMSKA vierde in 2023 een aantal mooie mijlpalen. In mei werd de 500 000ste bezoeker sinds de heropening feestelijk ontvangen. Met een heus volksfeest binnen en buiten de museummuren werd de eerste verjaardag van het museum gevierd op 24 september. En in oktober was er de opening van Krasse Koppen. Deze eerste grote tentoonstelling sinds de heropening is meteen een schot in de roos.’

 Carmen Willems, algemeen directeur KMSKA vzw.: ‘Met 534 000 bezoekers in 2023 blijft het KMSKA op het ijzersterke elan van de openingsmaanden in 2022 scoren. Toen ontving het museum 267 000 bezoekers in een drietal maanden. Die aantallen overtreffen onze stoutste verwachtingen. Maar het zijn vooral de hoge tevredenheidsscores die ons heel veel plezier doen. We zetten er elke dag opnieuw heel erg op in om al onze bezoekers ‘het Schoonste Gevoel’ mee te geven. Uit de ontelbaar vele fijne reacties blijkt dat wij hierin goed slagen.’

Naast de individuele bezoeken waren ook de groepsbezoeken, schoolbezoeken, rondleidingen en events erg succesvol. Meer dan 45 000 geïnteresseerden bezochten het museum met gids. Bijna 13 000 mensen bezochten het museum in groep zonder gids. Via een schoolbezoek kregen 29 000 kinderen de kans om het nieuwe KMSKA te ontdekken. En evenementen waren nog eens goed voor 20 000 bezoekers.

Lemmens: ‘Het nieuwe DNA van het KMSKA slaat aan bij het brede publiek. Inzetten op Inclusie en participatie blijven geen holle woorden in het nieuwe museum. Door de gerichte inzet hierop is het KMSKA een kunstbeleving geworden met een hoge toegankelijkheid voor iedereen. Jong en oud, kunstkenner,-liefhebber en leek, allemaal vonden ze hun weg naar het museum.’

Een ambitie die ook in de programmatie van 2024 terug te vinden is. Met grote expo’s rond Jef Verheyen en James Ensor, verrassende nieuwe installaties in de collectiepresentatie, kleinere expo’s in het prentenkabinet, de lancering van nieuwe Artists in Residence, de boeiende KMSKA LAAT programmatie, nieuwe rondleidingen en belevingen belooft het opnieuw een bruisend jaar te worden in het KMSKA.

De tramloods (circa 3 600 vierkante meter) met aanpalend kantoorgebouw (circa 200 vierkante meter), gelegen aan de Draakplaats in de bruisende wijk Zurenborg, is een uniek pand met een rijke geschiedenis. Het werd gebouwd in 1890 en is opgenomen in de inventaris bouwkundig erfgoed.

 De loods heeft potentieel om in de toekomst een dynamische, verbindende ontmoetingsplaats te zijn, niet alleen voor de huidige wijk, maar ook in functie van het nog te realiseren naastgelegen Spoorpark. In afwachting van dat park wil AG Vespa nu alvast een tijdelijke invulling geven aan de tramloods. Meer info vind je hier 

 Op die manier wil de stad nu al nieuw leven blazen in dit uitzonderlijke gebouw, en op een laagdrempelige manier ruimte bieden voor initiatieven en ondernemers uit de buurt.

De tramloods paalt aan één van de toegangen van het toekomstige Spoorpark, dat zal zorgen voor verbinding tussen de wijk Zurenborg en het district Borgerhout. Dat park zal zich uitstrekken over de zone tussen de Draakplaats en het Luitenant Naeyaertplein, op en parallel aan de verhoogde spoorweg. De start van de werken hangt dan weer af van de lopende onderhandelingen over de gronden met Infrabel. (EM / Foto’s Karin Borghouts en LUCID)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten