• 21/06/2024

Opnieuw drugs onderschept in Haven, financiële ondersteuning voor 98 scholen

ANTWERPEN – De Douane heeft na controle van een container in de Haven van Antwerpen een grote partij cocaïne van één ton aangetroffen. De drugs zaten verstopt in een container die vanuit Panama in Antwerpen was aangekomen en bestemd was voor Nederland. De drugs werden in beslag genomen.

Stad Antwerpen biedt dit jaar financiële ondersteuning aan 98 scholen, die investeren in brandveiligheid. Elk jaar kunnen scholen intekenen op zo’n ondersteuning van de stad, waarna een jury van experts de aanvragen onderzoekt. Geselecteerde scholen krijgen naast financiële ondersteuning ook advies over de verschillende mogelijkheden en de veiligheidsingrepen die ze kunnen uitvoeren.

Scholen die veiligheidsingrepen willen uitvoeren kunnen elk jaar intekenen op een financiële ondersteuning die stad Antwerpen hiervoor aanbiedt. Zo wil de stad scholen stimuleren om met belangrijke preventie-thema’s aan de slag te gaan. Dit jaar is het thema ‘brandveilig laden en opslaan van batterijen op school’ en ondersteunt de stad geselecteerde schoolbesturen financieel om hun gebouwen van brandveilige laad- en opslagruimtes voor batterijen te voorzien. Een voorbeeld daarvan zijn brandwerende veiligheidskasten, waarin leerlingen hun laptop kunnen opbergen en opladen. Scholen kunnen ook bijkomende investeringen doen die nodig zijn om het opladen van batterijen brandveilig te maken of ze kunnen investeren in branddetectie. De preventieadviseurs van scholen worden betrokken bij het hele verloop en krijgen advies over de verschillende mogelijkheden en investeringen die ze kunnen doen. 98 scholen dienden dit jaar een dossier in dat door de jury positief werd beoordeeld. Zij kunnen rekenen op financiële steun van stad Antwerpen.

Jinnih Beels (Vooruit, zie foto), schepen voor onderwijs: ‘Digitaal onderwijs maakte de afgelopen maanden meer en meer haar intrede in de scholen, onder meer onder impuls van de coronacrisis. De laptops die massaal voorzien werden voor leerlingen en schoolteams zijn intussen een volwaardig deel van het lesmateriaal. Met de toelage van de stad zorgen we ervoor dat deze ook opgeslagen en veilig opgeladen kunnen worden, en de nodige ingrepen in kader van brandveiligheid kunnen gebeuren.’ Naast voorzieningen voor laptops, kunnen scholen ook investeren in andere brandveilige technologie.

Provinciaal Instituut voor Voedingsbedrijven Antwerpen (PIVA) is een van de scholen die financiële ondersteuning ontvangen. PIVA wil hiermee investeren in brandveilige oplaadvoorzieningen voor elektrische fietsen. Bert Segers, coördinerend preventieadviseur van PIVA: ‘Hoe langer hoe meer leerkrachten komen met de elektrische fiets naar school. Opladen van batterijen moet op een brandveilige manier gebeuren. Het geld dat we ontvangen investeren we in branddetectie en stopcontacten met tijdschakelaars die de stroomvoorziening ’s nachts en tijdens het weekend uitschakelen. De financiële ondersteuning in brandveiligheid kwam dus op een ideaal moment voor onze school.’ Info via https://www.onderwijsnetwerkantwerpen.be/nl/onderwijsnetwerk-antwerpen-0/investeer-mee-brandveiligheid-op-school. De scholen van het AG Stedelijk Onderwijs hebben een eigen, apart, traject lopen voor gelijkaardige projecten. (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten