• 07/10/2024

Opmerkelijk: aantal woninginbraken in Mechelen en Willebroek halveren

MECHELEN – Tijdens de eerste twee maanden van dit jaar heeft Politiezone Mechelen-Willebroek (PZ Me/Wi) zeven verdachten opgepakt die samen in aanmerking komen voor tien inbraken sinds begin dit jaar. Een 40-er uit Mechelen wordt verdacht van dertien inbraken. Hij verscheen al voor de rechter en werd veroordeeld tot een effectieve celstraf van drie jaar. De andere verdachten zullen binnenkort voor de rechter verschijnen.

Het aantal woninginbraken is de voorbije drie jaren (2019-2021) gehalveerd tot drie feiten per week. Van 2015 tot 2018 schommelde het weekgemiddelde nog tussen de vijf en zeven  woninginbraken. Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld): ‘Het fenomeen van de woninginbraken in Mechelen evolueert dus positief. En ook de meeste daders worden gevat. Dat is het uitstekend rapport van onze lokale recherche, daarbij ondersteund door ons performant ANPR- en cameranetwerk. Ik vind het belangrijk dat we niet alleen het misdrijf rapporteren, maar ook het repressief sluitstuk dat politie en parket er samen aan geven.’

Om het aantal woninginbraken verder te drukken roept de burgemeester de bevolking op om samen te werken met de politie. Vandersmissen: ‘Sociale controle en preventie gaan hand in hand in het voorkomen van inbraken. Een dader zal zich laten leiden door de weg van de minste weerstand. Ramen en deuren afsluiten wanneer je je woning verlaat en hulpmiddelen (ladder, gereedschap, …) slotvast opbergen of vastmaken ontmoedigen intenties van inbrekers. Wanneer je toch slachtoffer bent geworden, is het belangrijk hiervan zo snel mogelijk melding te maken bij de politie. Niet alleen met het oog op het uitvoeren van de vaststellingen, samen met het sporenonderzoek van de technische rechercheurs, maar ook om onmiddellijk nazicht in de buurt naar eventuele verdachten te kunnen doen.’ De lokale recherche van PZ MeWi bestaat thans uit 60 rechercheurs en twee CALOG-medewerkers. De samenstelling volgt de maatschappelijke noodwendigheden. Recent werd het team zeden versterkt met twee rechercheurs ten behoeve van het Zorgcentrum Seksueel Geweld. Binnenkort wordt ook de sectie ‘ecofin’ nog versterkt met twee rechercheurs om het fenomeen ‘phishing’ te bestrijden.

De politie geeft nog volgende tips mee: Sluit je tuinhuis of bergruimte slotvast af. Zorg voor zicht en licht: installeer een timer op je lampen en stel ze zo in dat de verlichting op wisselende tijdstippen in wisselende kamer aan en uit gaat volgens je leefpatroon. Installeer verlichting met bewegingsdetectie rond je woning. Laat geen boodschappen omtrent je afwezigheid achter op de deur of het raam. Geef je woning een bewoonde indruk. Ga na of je woning zichtbaar is vanop straat. Snoei of verwijder planten die de zichtbaarheid verminderen. Plaats aantrekkelijke en makkelijk mee te nemen goederen (gsm, laptop, etc.) niet voor het raam. Breng waardevolle voorwerpen, zoals geld en juwelen, naar een bank(kluis). Registreer de serienummers en de bijzondere kenmerken van je waardevolle voorwerpen. Wanneer je met vakantie gaat, vraag afwezigheidstoezicht aan: https://www.politie.be/5906/vragen/preventie/hoe-kan-ik-afwezigheidstoezicht-aanvragen. Let ook op de woning van je buren wanneer deze afwezig zijn en signaleer verdachte gedragingen onmiddellijk aan de politie. (015/464.464  en dit 24 uur op 24 en zeven dagen op zeven). Noteer indien mogelijk de nummerplaat en het merk van een verdacht voertuig en geef dit door aan de politie. (EM / Foto Open Vld)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten