• 14/06/2024

Opleiding horeca voor mensen met beperking, Suske en Wiske Expo in Permeke

ANTWERPEN – CVO Vitant werkt samen met vzw Rotonde uit Brasschaat om een volwaardige basisopleiding horeca en bakkerij te geven aan volwassenen met een beperking. Dit schooljaar startte in de opleiding horeca en bakkerij een groep van veertien volwassenen met drie begeleiders bij Campus PIVA aan de Desguinlei.

CVO Vitant organiseert sinds september 2016 als enig centrum in Vlaanderen een horeca-opleiding voor deze doelgroep. De groep volwassenen van vzw Rotonde leert zowel keuken-als zaalwerk. Sinds dit jaar is daar een bakkerij-opleiding bijgekomen. Luk Lemmens (N-VA), gedeputeerde bevoegd voor het Provinciaal Onderwijs Antwerpen: ‘Het provinciaal onderwijs heeft aandacht voor gelijke kansen. Het onderwijs speelt een belangrijke rol om mensen kansen te geven in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Het is belangrijk dat onze cursisten zich niet laten hinderen door hun beperking, maar net door goed onderwijs hun mogelijkheden en talenten kunnen ontdekken en ten volle kunnen ontwikkelen.’ In de basisopleidingen leren de cursisten de basisknepen van het keuken-, zaal en bakkerswerk. Zoals alle opleidingen in CVO Vitant, is ook deze opleiding zo beroepsgericht mogelijk opgevat. Zo baten deze cursisten een aantal keer de bistro van het centrum uit waarbij ze zowel koken als bedienen.

Dirk De Wilde, adjunct-directeur van CVO Vitant: ‘Deze opleiding past helemaal binnen de visie van CVO Vitant. Binnen de opleiding leren de begeleiders aan de cursisten dezelfde technieken en vaardigheden als in andere beginnerscursussen. Het verschil is dat er naast een chef nu ook enkele begeleiders mee in de keuken staan en het tempo lager ligt. Vzw Rotonde neemt elke week drie begeleiders mee voor veertien cursisten. Zij volgen mee de lessen en leiden alles in goede banen. In oktober starten we ook een groep mode op.’ Organisaties die graag willen participeren of personen die op de hoogte willen gehouden worden, kunnen dit melden aan CVO Vitant via bonnie.peeters@cvovitant.be of 03 242 26 20. Meer info: www.cvovitant.be.

Vanaf donderdag 1 juli loopt in bibliotheek Permeke de expo ‘De Antwerpse avonturen’ van Suske en Wiske. Regelmatig duikt Antwerpen, ook de geboorteplaats van Willy Vandersteen, op als achtergrond of speelt de stad een hoofdrol in hun dolle avonturen. De expo is vrij te bezoeken en bib Permeke is ook een van de tien locaties én het ideale vertrekpunt voor de Suske en Wiske – route.Op zaterdag 3 juli verandert het De Coninckplein in een heus stripboekenplein met een stripboekenfestival.

Willy Vandersteen is geboren op een steenworp van bibliotheek Permeke, in een kleine woning aan het Stuivenbergplein. Vandersteens geesteskinderen zijn rasechte Antwerpse bengels, zoals Vandersteen dat zelf ook was. Hij liet hen de avonturen beleven waarover hij als kind al fantaseerde met zijn vriendjes en die hij voor hen tekende op de stoeptegels in de Seefhoek. Suske en Wiske is ondertussen al vertaald in 34 talen. Zo kan iedereen hun avonturen onder meer lezen in het Russisch, het Chinees, het Portugees, het Spaans en het Swahili. In samenwerking met Standaard Uitgeverij zet de stad Antwerpen de twee striphelden in de kijker met een expo, een Suske en Wiske – route en een stripboekenfestival op 3 juli. Bekijk de route op https://www.permeke.org/suskeenwiske/route.  Meer info over het stripboekenfestival op https://www.permeke.org/suskeenwiske/stripboekenplein. (EM / Foto Provincie Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten