Opening ZNA Cadix uitgesteld door coronagolf, Deurne legt struikelstenen
ANTWERPEN – Het nieuwe Antwerpse ziekenhuis ZNA Cadix gaat open in maart 2023 in plaats van in november 2022. Met de beslissing neemt de raad van bestuur van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen druk weg van de medewerkers om hun mentale veerkracht intact te houden. Els van Doesburg, ZNA-voorzitter: ‘Door de coronapandemie geven ze al twintig maanden het uiterste van zichzelf. De timing van andere projecten aanhouden alsof er geen COVID is, zou respectloos zijn. We willen maximaal ademruimte creëren voor onze mensen.’ Voor de patiënten verandert de latere verhuizing naar ZNA Cadix niets. Ze blijven terechtkunnen in ZNA Stuivenberg, ZNA Sint-Erasmus en ZNA Sint-Elisabeth.
Om het aantal IZ-bedden voor COVID-patiënten uit te breiden en de zorg te kunnen bolwerken, moet ZNA ook medewerkers van operatiekamers en recovery inschakelen. Hiervoor maakt ZNA ook bij andere projecten verpleegkundigen vrij. COVID-patiënten vereisen dubbel zoveel verpleegkundigen als andere patiënten. Van Doesburg: ‘De Antwerpenaar krijgt met ZNA Cadix een hypermodern nieuw ziekenhuis. Dat omvat niet alleen een gebouw, maar ook een hoop zorgverleners die er zullen werken. Omdat we deze mensen aan boord willen houden, heeft de raad van bestuur beslist om in maart 2023 te verhuizen in plaats van in november 2022. Zo halen we druk van de ketel, want de boog van de medewerkers staat door COVID al twintig maanden gespannen. Sinds de start van de pandemie heeft ZNA meer dan 4 500 COVID-patiënten opgenomen, en dat aantal blijft oplopen. De zorgteams hebben een immense inspanning geleverd die nog altijd niet is afgelopen. Het is niet redelijk om van hen te verwachten dat ze naast de niet aflatende pandemie ook de intensieve voorbereiding van de verhuizing op zich nemen. Het menselijk kapitaal gaat voor.’
Een 1 000-tal medewerkers van ZNA Stuivenberg, ZNA-Sint-Erasmus en ZNA Sint-Elisabeth verhuizen naar ZNA Cadix. De voorbereiding daarvan omvat niet alleen de verhuizing van patiënten en apparatuur, maar ook het testen van processen, apparatuur en infrastructuur en het klaarmaken van alle afdelingen. Heel wat verpleegkundige teams zijn hierbij betrokken, naast de dagelijkse zorg voor de patiënten.
Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog woonden in Deurne ruim 500 Joodse burgers. Velen van hen werden het slachtoffer van de vervolging door de nazi’s. Dit najaar worden struikelstenen gelegd voor enkele van de getroffen families. Dat verhaal brachten we eerder al. Een struikelsteen is een klinkertje van tien op tien centimeter waarin de naam, geboortedatum en datum van deportatie en overlijden van de slachtoffers zijn gestanst. Het is een stille herinnering in het trottoir voor het huis waar deze mensen woonden. Die kleine monumenten getuigen waar antisemitisme en racisme toe kunnen leiden. De nazi’s vermoordden Joden, Sinti en Roma op een industriële schaal. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig maakte elke struikelsteen op een ambachtelijke manier. In heel Europa liggen er al meer dan 80 000.
Het burgerinitiatief Struikelstenen in Deurne legt 50 stenen in het hele district. Zo ontstaat een gebroken weg waarop de tragische geschiedenis kan gelezen worden. Twintig stenen werden gelegd in september en nog 30 worden gelegd op zaterdag 20 november. Waar dit gebeurt vind je op www.facebook.com/struikelstenendeurne. Verhalen van gezinnen die het slachtoffer werden van de vervolgingen, werden gebundeld in het boek Struikelstenen in Deurne. Het kost tien euro en is te koop in de Stadswinkel, de museumwinkel van het MAS en in de buurthuizen ’t Pleintje en Dinamo. (EM / Foto ZNA)