• 18/07/2024

Open Vld-burgemeester Tom De Vries hangt sjerp aan de haak en ruilt Niel in voor Edegem

EDEGEM – Verrassend politiek nieuws uit Niel: burgemeester Tom De Vries vertrekt en draagt de sjerp onmiddellijk over aan partijgenote Ellen Brits (32).

De Vries wordt 50 en wil zijn carrière een andere wending geven. Hij deed mee aan een selectie om algemeen directeur te worden in de gemeente Edegem en kwam daar als beste uit de bus. Hij gaat er op donderdag 2 mei aan de slag.

Zijn opvolger, Ellen Brits, was schepen van onder meer personeel, cultuur, lokale economie en jeugd. Ze wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van Niel.

Brits zal bij de komende gemeenteraadsverkiezingen ook de lijst trekken van TEAM Burgemeester, de nieuwe naam van de Open Vld in Niel. Wie haar opvolgt als schepen, moet nog worden beslist.

De Vries: ‘Deze functie spreekt me erg aan omdat de lokale overheid in de toekomst nog belangrijker zal worden.’

‘Er staan boeiende tijden aan te komen voor dit beleidsniveau in een snel veranderende maatschappij.’

‘Ik wil bovendien inzetten op een sterk personeelsbeleid. Dat zijn twee uitdagingen die me boeien en waarbij ik mijn strategisch denken, mijn netwerk en mijn oplossingsgerichte aanpak wil inzetten.’

“Het is een hele eer en een ongelooflijk boeiende nieuwe uitdaging om met het bestuur en de nieuwe collega-ambtenaren te bouwen aan het Edegem van morgen.’
‘Deze keuze betekent echter dat ik, met pijn in het hart, tegelijkertijd ook afscheid zal nemen van mijn taak als burgemeester op 2 mei. Daarmee komt er begin mei een eind aan mijn 24-jarige inzet in het Nielse schepencollege: twaalf  jaar als schepen, daarna bijna twaalf 12 jaar als burgemeester.
‘Ik heb mijn Nielse taken met ongelooflijk veel passie en plichtsbesef gedaan. De gemeente was steeds mijn absolute prioriteit, ook al ging dat ten koste van familie, gezin, vrienden, gezondheid… ‘
‘Ik ben bijzonder dankbaar voor de vele fijne mensen die ik mocht leren kennen en met wie ik mocht samenwerken, bij onze ambtenaren, de hulpdiensten, in de politiek en vooral in ons team.’
‘Dit jaar word ik 50 jaar. Het is een kantelmoment in mijn leven en loopbaan. Daarbij maakte ik de afweging of het niet tijd was om iets anders te gaan doen, onze teamleden extra kansen te geven en de kennis en ervaring die ik de afgelopen decennia heb opgebouwd op een andere wijze in te zetten.’
‘Ik begrijp dat dit als een verrassing komt. Er is nooit een ideaal moment om te vertrekken. Maar ik wens me ook niet vast te klampen aan mijn zitje. Dit vertrek is meteen ook een ideaal moment om een nieuwe generatie te lanceren. Ik heb het volste vertrouwen in ons Team Burgemeester en Ellen Brits als nieuwe burgemeester.’
‘Ze is een talent, die ook al vijf  jaar ervaring heeft als schepen. Ik geloof in haar en weet dat ze de taak van burgemeester met veel inzet en kwaliteit gaat doen.’
‘Voor Niel is het ook een unieke gebeurtenis: de gemeente krijgt met Ellen voor het eerst in de geschiedenis een vrouwelijke burgemeester.
Ik zal haar ook met veel raad bijstaan en helpen waar ik kan. Ik ben niet helemaal weg, tenslotte blijf ik een rasechte Nielenaar, blijf ik in mijn geliefd Niel wonen en zal ik altijd fan zijn van onze gemeente, onze nieuwe burgemeester en ons Team.’
Ellen Brits: ‘Het is een hele eer voor mij om Tom te mogen opvolgen als burgemeester. Ik ben het ganse team dankbaar voor het vertrouwen. We gaan de komende tijd hard werken om alle dossiers zo goed mogelijk over te dragen.’
‘Iemand als Tom vervangen is niet gemakkelijk, maar ik ga me voor de volle 100 procent smijten en mijn uiterste best doen. Niel is een prachtige gemeente om in te wonen en te leven. Ik wil er elke dag voor gaan om onze mooie gemeente, waar ik geboren en getogen ben, nog beter te maken.’
Ellen Brits (32) is een rasechte Nielse. Ze woont samen met haar man Tom Lowet en is mama van Mon (anderhalf  jaar). Geboren en getogen in de Landbouwstraat, liep ze school in de Sint-Hubertusschool achter de hoek.
Ellen studeerde politieke wetenschappen en nadien politieke communicatie aan de UAntwerpen en werd schepen in Niel in 2019. Ze komt uit echt uit het Nielse verenigingsleven, ze was voordien jarenlang voorzitster van de Nielse Concertband. Door haar voordracht wordt ze de eerste vrouwelijke burgemeester van Niel.
Lokaal bestuur Edegem is verheugd met de komst van De Vries. Burgemeester Koen Metsu (N-VA): ‘Na een uitgebreide selectieprocedure is Tom De Vries gekozen als de meest geschikte kandidaat voor deze cruciale functie.’

‘De vacature voor algemeen directeur trok een indrukwekkend aantal kandidaten aan, waarvan er 45 voldeden aan de gestelde voorwaarden.’

‘Na een zorgvuldige evaluatie en diverse selectierondes werden uiteindelijk vier kandidaten geschikt bevonden voor de functie.’

‘Het college van burgemeester en schepenen baseert de voordracht van Tom De Vries op grond van zijn uitstekende resultaten tijdens de selectieprocedure.’

‘Hij heeft bewezen resultaatgericht te zijn en beschikt over sterke vaardigheden op het gebied van samenwerking, participatie en overleg.’

‘Zijn begrip van de complexiteit van een lokaal bestuur en zijn focus op overleg zijn positieve eigenschappen die van cruciaal belang zijn voor de uitdagingen waarvoor lokaal bestuur Edegem staat.’

‘Met ervaring als kaderlid in de bedrijfswereld waar hij meerdere teams aanstuurde, en een politieke carrière van 23 jaar als schepen en burgemeester van de gemeente Niel, brengt Tom niet alleen waardevolle expertise maar ook een diepgaand inzicht in de lokale politiekambtelijke dynamiek mee.’

‘Wij kijken uit naar de samenwerking met hem en zijn ervan overtuigd dat zijn leiderschap en ervaring een waardevolle aanwinst zullen zijn voor de gemeente.’ (EM / Foto FB)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten