• 24/05/2024

Open Monumentendag loodst je langs 38 locaties in zeven districten

ANTWERPEN – Op zondag 12 september vindt Open Monumentendag plaats. Na de digitale editie van 2020 zet Antwerpen opnieuw de deuren open op 38 locaties.

 Het thema voor deze editie is 800 jaar ’t Stad. Het programma is vanaf vandaag digitaal te ontdekken op www.antwerpenmorgen.be/omd. In het kader van de coronamaatregelen is reserveren vooraf noodzakelijk.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA): “Wie Antwerpen bezoekt, ziet dat ons rijke erfgoed volop wordt gerestaureerd. Het wordt hersteld in zijn oude glorie en waar nodig herbestemd om er een hedendaagse invulling aan te geven.’

‘Open Monumentendag is de kans om het erfgoed ook eens binnen te ontdekken. Ook het stadhuis dat in de laatste fase van de restauratie zit, zet zijn deuren open.’

In 2021 viert Antwerpen 800 jaar ’t Stad. In februari 1221 verleende de hertog van Brabant Hendrik I immers stadsrechten aan Antwerpen. Alhoewel Antwerpen op dat moment al enkele eeuwen een groei kende, werd met de ondertekening van het charter in 1221 het stedelijk statuut geofficialiseerd.

Deze Open Monumentendag is het uitgelezen moment om de klassiekers van Antwerpen uit die periode van 800 jaar opnieuw te ontdekken.

Kijk bijvoorbeeld eens binnen in de Handelsbeurs (zie foto)  of klim op een havenkraan. Ontdek onder meer het Oude Gerechtshof, Zaal Harmonie  of de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in het stadscentrum. Fiets langs de Waterpoort of tot aan de Droogdokkensite.

Of trek de districten in en verken in Hoboken Fort 8 en Kasteel Sorghvliedt, in Merksem de begraafplaats Van Heybeeckstraat, in Deurne onder meer het districtshuis of VolXmuseum, in Ekeren kasteel Veltwijck, in Borgerhout het districtshuis en in Lillo het Poldermuseum.

Of reis terug naar het verleden met gegidste rondleidingen door de archeologen op de twee grootste archeologische sites van de stad: het Keizersbastion en de Kipdorpsite. Wie de benen wil strekken, kan ook kiezen voor een van de drie gegidste wandelingen. Twee wandelingen trekken door het historische centrum en met de derde ontdek je het Antwerpse Zuid.

De digitale brochure op www.antwerpenmorgen.be/omd is een uitstekend uitgangspunt om een bezoek tijdens Open Monumentendag te plannen. Ilja Van Damme, professor en stadshistoricus bij de UA, loodst lezers in een interview door de hoogtepunten van 800 jaar stadsgeschiedenis. Vervolgens zijn alle locaties terug te vinden in een foto-overzicht en op een kaart. In de digitale brochure is voor elke locatie ook praktische informatie beschikbaar over de locatie, de coronamaatregelen en de reservatielink.

Afhankelijk van de laatste coronamaatregelen kan de praktische info wijzigen tot vlak voor 12 september.  Op de locaties zelf brengen weetjes en tal van oude foto’s bezoekers terug naar het rijke verleden van de plek. (EM / Foto Lucid – Stad Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten