• 19/05/2024

Op twee na beste kunstschaatser van Europa krijgt prijs van Wilrijkse Sportverdienste

WILRIJK – De Wilrijkse Sportverdienste 2023 gaat naar Nina ​ Pinzarrone (tweede van links op de foto). De kunstschaatster kreeg op de ‘Viering Sportief Wilrijk’ in De Kern de titel van strafste sporter.

Gisteravond zetten het districtsbestuur en de Wilrijkse adviesraad sport de lokale sportkampioenen van 2023 in de schijnwerpers. 36 individuele atleten en zes teams behaalden een kampioenstitel in provinciale en nationale competities. De waaier van sporten waarin deze titels behaald werden, weerspiegelt het gevarieerde sportaanbod in Wilrijk: van jiu-jitsu over tennis en handbal tot atletiek, van judo over g-sport tot zelfs darts.

Naar jaarlijkse gewoonte werd de strafste Wilrijkse sporter of vereniging bekroond met de ‘Sportverdienste van het jaar’. De jury koos dit jaar voor kunstschaatster Nina Pinzarrone. Zij behaalde het afgelopen jaar onder meer een bronzen medaille op het Europees kampioenschap en zorgde zo samen met de gouden medaille van Loena Hendrickx voor een bijna volledig Belgisch podium. Daarnaast haalde ze ereplaatsen op verschillende prestigieuze Grand Prix-wedstrijden. Nina Pinzarrone zette haar eerste passen op het ijs van de Wilrijkse schaatsbaan Antarctica bij schaatsclub Antarctica Skate, waar ze ook trainde tot de sluiting van de ijsbaan begin 2023. Nina volgt bovendien les op de Antwerpse Topsportschool die gevestigd is in het Wilrijkse Fort 6.

Robert Moens (N-VA), Wilrijks districtsschepen voor sport: ‘Nina verdient de Trofee voor Sportverdienste alleen al voor haar straffe bronzen medaille. Maar de prijs is evengoed een eresaluut aan de schaatsbaan Antarctica – die tot onze grote spijt de deuren moest sluiten – en de kweekvijver van sportief toptalent die ons district is dankzij onder meer de Topsportschool. Eén blik op de lijst van deze sportkampioen bewijst ten slotte dat het Wilrijkse sportlandschap gevarieerd en sterk blijft.

De datum van de huldiging was meer dan symbolisch want Nina kreeg de trofee net op de dag dat het definitieve verdict over ijsbaan Antarctica viel. Meer dan tien jaar lang was ze er dagelijks aan de slag.

Al op driejarige leeftijd zette Nina, die toen – net als nu, in Woluwe woont, haar eerste schaatspassen op de plaatselijke ijspiste. Vanaf haar vierde volgt ze al privéles bij coach Ans Bocklandt en, opmerkelijk, nu ze Europese top is, staat zij nog steeds aan haar zijde. 

Sinds 2022 krijgt Pinzarrone financiële steun via het Belgische Be Gold-project, maar voordien moesten haar ouders de coaching van Bocklandt en de vele andere kosten allemaal uit eigen zak betalen. De combinatie Topsportschool – schaatsen  was ideaal omdat beide locaties in Wilrijk lagen. Na de sluiting van de ijspiste ligt dat anders. Moeder Laurence is constant ‘chauffeur’ om haar naar trainingen te brengen op de meest diverse plaatsen: Liedekerke, Deurne, Mechelen,… Haar grote droom is – hoe kan het anders – deelnemen aan de Olympische Spelen van 2026 in Milaan. ‘Goed presteren op de Olympische Spelen, met hopelijk een medaille als resultaat, is alleszins een groot doel. Ik zal in Milaan negentien zijn, een goeie leeftijd als kunstschaatser. Dan ben je matuur en ervaren, maar nog niet te oud.’

Nina Pinzarrone was niet de enige sportster die een bijzondere vermelding kreeg tijdens de Viering Sportief Wilrijk. Dansschool Huys Arts behaalde met de H-Arts Companie vorige zomer de eerste plaats op het Europees kampioenschap Moderne Dans. Tim De Saeger behaalde als g-sporter een gouden medaille in het wielrennen op de Special Olympics. Judy Claes en Rony Van den Bogaert ontvingen een Lifetime Achievement Award voor hun prestaties in het rolschaatsen en de atletiek, en hun inzet binnen de Wilrijkse sportraad.

Edwin MARIËN

Foto FB Laurence Novalet

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten