• 23/06/2024

Op deze plaatsen en in deze districten gaat zaterdagavond het licht uit

ANTWERPEN – Nu  zaterdag 10 oktober neemt de stad Antwerpen deel aan de 25ste Nacht van de Duisternis.  Met haar Lichtplan zet de stad ook structureel in op gerichte en duurzame verlichting.

Tijdens de Nacht van de Duisternis dooft de stad de klemtoonverlichting op een heel aantal gebouwen en kunstwerken van zaterdagavond 10 oktober tot zondagochtend 11 oktober. Dit jaar zullen er 39 locaties deelnemen aan deze actie, waaronder een hele reeks historische gevels in het centrum. De openbare verlichting blijft wel overal branden.

Tom Meeuws (sp.a, zie foto), schepen voor leefmilieu: ‘Lichthinder is een – o ironie – onderbelicht probleem, zeker in steden als Antwerpen. Nog al te vaak laten we de lamp te lang branden, thuis of op het werk. We willen het goede voorbeeld geven en zetten vandaag alles op alles om onze stad anders te verlichten. Dit krijgt dan ook bijzondere aandacht in ons nieuwe Antwerps Klimaatplan.’

De klemtoonverlichting wordt gedoofd op volgende locaties:

*DISTRICT ANTWERPEN: Museum Plantin-Moretus; Het Steen; Historische gevel in de Braderijstraat; Vleeshuis; Stadhuis;  Onze-Lieve-Vrouwehuis in de Keizerstraat; Maagdenhuis; Rubenshuis; Onze-Lieve-Vrouwekathedraal; Historische gevels in de Steenhouwersvest; Standbeeld Jacob Jordaens;  Hendrik Conscienceplein; Sint-Carolus Borromeuskerk; Politiemonument in de Volhardingstraat; . Cromwelltank op de Jan Van Rijswijcklaan; Kristus-Koningkerk op de Jan de Voslei.; Den Bell.

*BERENDRECHT: Standbeeld voor OCMW

*BERCHEM: Muurschildering in Villegaspark;  Standbeeld ‘Leeuwin met welp’;  Standbeeld aan ‘Berchempoort’.

*BORGERHOUT: Districtshuis;  Sint-Jan-Evangelistkerk;  Moorkensplein.

*DEURNE: Districtshuis;  Sint-Rochuskerk;  Sporthal Arenaplein

*EKEREN:  Hof De Bist;  Sint-Lambertuskerk; Lancastermonument.

*HOBOKEN: Kasteel Broydenborgh; Cultureel Centrum Gravenhof

*WILRIJK: Sint-Bavokerk; Standbeeld ‘De Kaeck.

De Nacht van de Duisternis is een organisatie van de Bond Beter Leefmilieu (BBL) in samenwerking met vzw Preventie Lichthinder en de werkgroep lichthinder van de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS). Samen met steden en gemeenten wil de BBL op die manier de problematiek van lichthinder in de kijker zetten.

Claude Marinower (Open Vld), schepen voor openbaar domein: ‘Bij de verdere uitvoering van het Lichtplan blijven we maximaal inzetten op verledding en slimme verlichting. We rollen ook de architecturale verlichting verder uit om de markante, mooie plekken van onze stad in the picture te zetten. Zo wordt momenteel de verlichting van het station Antwerpen-Centraal, het Operagebouw en het Steen uitgewerkt.’ (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten