• 17/06/2024

Björn Siffer Kamer 19 antwerpen – Groen / © Eric de Mildt. All rights reserved. eric.demildt@skynet.be +32496869356 Björn Siffer; Groen 20190212151500+0000 ID/ Eric de Mildt

Op deze data heropenen de diverse cultuurhuizen in de stad Mechelen

MECHELEN – Dankzij giften uit het Mechelse solidariteitsfonds voor cultuur kan Stad Mechelen 15 766,50 euro doneren aan gezelschappen of artiesten die hun voorstellingen in 2021 moesten annuleren door corona. Ondertussen proberen de cultuurhuizen in Mechelen opnieuw hun draai te vinden, na de beslissing van de Raad van State.

Björn Siffer (Groen, zie foto), schepen voor cultuur: ‘Het besluit van het Overlegcomité om de cultuursector te sluiten was een onzalige beslissing. De sector werkt hyperprofessioneel. Nergens is het veiliger dan in een theaterzaal. Hier in Mechelen krijgt de cultuursector onze volle steun.’ Dat bleek ook al meteen na de eerste coronagolf in 2020, toen het solidariteitsfonds voor cultuur werd opgericht in Mechelen. Heel wat bezoekers hebben toen hun tickets van geannuleerde voorstellingen gedoneerd. Er werden aan het einde van dat jaar onder meer ook kerstkaarten verkocht, gemaakt door Mechelse kunstenaars. Met de middelen uit het fonds kan 30 procent van de uitkoopsommen van de geannuleerde voorstellingen doorgestort worden naar de cultuurverenigingen, artiesten of gezelschappen die hun voorstelling in het water zagen vallen. Het betreft voorstellingen in de cultuurgebouwen onder AGB MAC (Autonoom Gemeentebedrijf Mechelen Actief in Cultuur).

Siffer: ‘Bij geannuleerde voorstellingen zien betrokken artiesten en medewerkers voor en achter de schermen hun inkomen wegvallen. Voorstellingen worden verplaatst, maar het blijft een verlies aan inkomen. Door vanuit de stad 30 procent van de uitkoopsommen te vergoeden, wordt dit verlies toch deels gecompenseerd.’ Professionele kunstenorganisaties, kunstenaars en socio-culturele verenigingen uit Mechelen kunnen beroep doen op het solidariteitsfonds. Meer info: www.mechelen.be/cultureel-mechelen-en-corona. Mechelse kunstenorganisaties, alsook het Cultuurcentrum, starten nu weer op. Een overzicht:

*Cultuurcentrum Mechelen: Alle voorstellingen die kunnen blijven staan, worden weer geactiveerd en worden ook uitgevoerd. Dit allemaal in samenspraak met de artiesten. Een aantal voorstellingen werd geannuleerd of verplaatst voor het arrest. Een aantal grotere voorstellingen werd op vraag van de artiesten verplaatst omdat spelen voor 200 mensen niet rendabel is. Tickethouders worden verwittigd. De website is eerstdaags up-to-date.

*DE MAAN: PodVis festival wordt verplaatst naar 2023, maar er is een alternatief programma voorzien met vier voorstellingen van vrijdag 7 tot en met zondag 9 januari. Op zaterdag 29 februari start de voorstelling de Tuin van de Walvis.

*ARSENAAL/LAZARUS: De gastvoorstelling Moby Dick werd geannuleerd wegens reisrestricties van één van de artiesten. Vanaf woensdag 19 januari kan je naar de voorstelling De Barbaren komen kijken.

*nona: Voorstellingen worden vanaf woensdag 12 januari  hernomen.

*Jazzzolder: De concerten van vrijdagen 14 en 28 januari zijn weer geopend.

*Filmhuis: Het Filmhuis heropent op maandag 10 januari met twee films: ‘Kom hier dat ik u kus’ (18u30) en ‘The electrical life of Louis Wain’ (20u30). (EM / Foto Groen  Mechelen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten