• 23/06/2024

Op deze achttien locaties in stad Antwerpen vind je een zomerschool

ANTWERPEN – Stad Antwerpen geeft kinderen en jongeren in de zomervakantie opnieuw de kans om deel te nemen aan een zomerschool. Er vinden 30 zomerscholen plaats, goed voor 1 390 plaatsen. Zomerscholen ondersteunen leerlingen die extra nood hebben aan bijkomende taal- en leerkansen. Zo wil de stad deze leerlingen versterken naar aanloop van volgend schooljaar, en op lange termijn de gekwalificeerde uitstroom van kinderen en jongeren verhogen.

Stad Antwerpen biedt opnieuw ondersteuning aan heel wat organisaties die kinderen en jongeren onderwijs- en vrijetijdsactiviteiten aanbieden in zomerscholen. Dat aanbod is telkens op maat van de leerling en vindt plaats gedurende tien volle of twintig halve dagen tijdens de zomervakantie. Het doel is om leerlingen te versterken naar aanloop van het volgend schooljaar en te vermijden dat ze tijdens de lange zomervakantie kennis of taalvaardigheid verliezen door een gebrek aan oefening. De focus ligt onder meer op het oefenen van de Nederlandse taal, het versterken van schoolse kennis en sociale vaardigheden. Dit gebeurt op uiteenlopende manieren zoals spelend leren, workshops rond techniek of kunstworkshops.

Jinnih Beels (Vooruit), schepen voor jeugd en onderwijs: ‘We willen de beste toekomstkansen voor alle kinderen en jongeren in Antwerpen. Daarom zetten we als stad mee onze schouders onder de zomerscholen. Met de extra taal- en leerkansen geven we leerlingen op korte termijn de beste startpositie voor het nieuwe schooljaar, en zetten we op lange termijn in op het verhogen van de gekwalificeerde uitstroom. In het verlengde van onze Smakelijke Scholen, zorgen we ook voor gezonde maaltijden voor alle deelnemers. Want een kind of jongere kan pas leren als het ook gezond en voldoende kan eten.’ Het zomerscholenaanbod in Antwerpen is gratis voor alle deelnemers. Leerlingen nemen deel op vrijwillige basis. Stad Antwerpen en de Antwerpse onderwijsverstrekkers willen met dit project meer preventief inzetten op het voorkomen van schooluitval om zo de gekwalificeerde uitstroom van kinderen in Antwerpen te verhogen.

900 plaatsen zijn voorbehouden voor anderstalige nieuwkomers. In het totaal zijn er 30 zomerscholen, verdeeld over deze locaties: Wereldhelden Zomerbabbel (locatie nog te bepalen), BelUkrA Summer School (Nooddorp Linkeroever), Zomerschool Stedelijk Onderwijs (Het Talent in Borgerhout, Optimist op de Luchtbal, Creatopia op het Kiel, De Kangoeroe in Deurne Noord, Aan de stroom op Linkeroever, Het Groene Eilandje, De Vlinders en De Gele Ballon in Antwerpen), Jespo – Sport en Taalweken (CREA 16), Habbekrats (Prekersstraat 14), Rising You (Everaertstraat 97 + Park Spoor Noord), Sering (Borgerhout), City Pirates (Linkeroever), Wereldhelden Zomerklap (Marco Polo), KRAS Sport Zomerschool (Park Spoor Noord), Man Overboord Summer Academy (Kiel), Atheneum Hoboken, Zomerschool Belz (Lamorinièrestraat) en PEP Summer School (Kiel). Bij de andere zomerscholen kan je niet meer terecht. Zij zijn volzet. Inschrijven voor de hogergenoemde zomerscholen doe je via https://www.antwerpen.be/info/645cbcfc4ac615d3042b3e72/vakantie-en-toch-bijleren-tijdens-de-zomerscholen-kan-dat. (EM / Foto Stad Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten