• 27/05/2024

Ook Willebroek, Mechelen, Lier en Rijkevorsel leggen alsnog vuurwerkverbod op

WILLEBROEK – De weersvoorspellingen voor de komende dagen zijn niet gunstig, regen en hevige wind zijn van de partij tijdens de overgang van oud naar nieuw.

Met de voorspelling van windstoten tot 70 tot 80 kilometer per uur op zondag, brengt het afsteken van vuurwerk aanzienlijke risico’s met zich mee.

Specialisten benadrukken het gevaar van onvoorspelbare windrichtingen, wat potentieel schade aan woningen en zelfs brandgevaar met zich meebrengt.

Om die redenen hebben de steden Mechelen en Lier en de gemeenten Willebroek en Rijkevorsel dan ook beslist een vuurwerkverbod op te leggen tijdens de oudejaarsnacht, op andere tijdsstippen is dit al verboden.

De algemene veiligheid staat hier ver boven de eventuele feestvreugde die vuurwerk met zich kan meebrengen. In bijna alle andere gemeenten in onze provincie was dat verbod er al.

Het vuurwerkverbod is een preventieve maatregel om de algemene veiligheid te waarborgen.

Gemeente Willebroek benadrukt dat de naleving van dit verbod van essentieel belang is. Het handhaven van dit verbod is voor politie geen evidente opdracht, maar toch rekenen zij erop dat het gezond verstand zal zegevieren.

Politie-eenheden zullen extra waakzaam zijn, en overtreders riskeren boetes tot enkele honderden euro’s.

Waarnemend burgemeester Luc Spiessens (N-VA): ‘We vertrouwen op het gezond verstand van de inwoners om bij te dragen aan een veilige overgang naar het nieuwe jaar, en moedigen alternatieve manieren van viering aan die het risico op schade en ongelukken minimaliseren.’

Ook Liers burgemeester Rik Verwaest (N-VA) trekt de aangekondigde uitzondering om tijdens nieuwjaarsnacht tussen middernacht en 1 uur vuurwerk af te steken in.

Verwaest: ‘Omwille van de stevige wind is het gebruik van feestvuurwerk onveilig en onverantwoord. Het KMI voorspelt windstoten tot 65 kilometer per uur, waardoor de baan van vuurwerk kan wijzigen, met alle gevaren van dien. De politie zal hier op controleren en sanctioneren.’ (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten