Ook stad Mechelen heeft nu zijn eigen fietstaxidienst dankzij burgerbeweging Klimaan
MECHELEN – Vanochtend stelde burgerbeweging Klimaan haar nieuwe fietstaxidienst Klimavelo voor op de Mechelse Grote Markt. Het project, dat ondersteuning krijgt van het Mechelse stadsbestuur, Mpact VZW en Zorgbedrijf Rivierenland, wil mensen met een beperkte mobiliteit op een duurzame manier op hun bestemming brengen en tegelijkertijd een antwoord bieden aan hun sociaal isolement. De fietsriksja’s kunnen de levenskwaliteit van heel wat Mechelaars een boost geven en komen tegemoet aan een reële mobiliteitsbehoefte.
Pia Indigne (Open Vld): ‘Als stad verwelkomen wij dit project met open armen. Het sluit helemaal aan bij onze doelstellingen op het vlak van laagdrempelige (deel)mobiliteit, duurzaamheid maar ook inclusie en armoede. Met dit project draagt burgerbeweging Klimaan naast hun elektrische deelwagens opnieuw bij aan het Mechelen van de toekomst door de mobiliteit in het stadscentrum en de ruimere regio te verduurzamen en voor iedereen toegankelijk te maken.’ Patrick Princen (Groen), schepen van klimaat: ‘Het project Klimavelo kon in juni van dit jaar nog rekenen op een financiële impuls vanuit de stad. Ik ben heel blij dat deze investering nu al zo’n mooi resultaat oplevert.’
De fietsvervoersdienst geeft minder mobiele personen de kans om zich gemakkelijker te verplaatsen in de binnenstad en omliggende dorpen. Een groep vrijwilligers gebruikt daarvoor drie fietsriksja’s, grote driewielers waarin twee volwassenen comfortabel kunnen plaatsnemen en die elektrisch ondersteund worden. Eén van de riksja’s was een schenking, de twee andere kon Klimavelo aankopen dankzij een eenmalige projectsubsidie van UITP, een Europees project dat Mpact vzw hen had aangereikt. Met de subsidie van stad Mechelen konden allerlei bijkomende en noodzakelijke onderdelen en onderhoudskosten voor de riskja’s voorzien worden.
Tris Segers van Burgerbeweging Klimaan: ‘Het idee ontstond toen we vaststelden dat mensen met een mobiliteitsbeperking, vaak ouderen, het niet altijd gemakkelijk hebben om in onze stad op hun bestemming te geraken. Vanaf mei zijn we actief op zoek gegaan naar fietsvrijwilligers waarmee we oefenritten hebben uitgevoerd en opleidingen volgden. Met de hulp van het ROIJM OP-STAP project, dat onder meer nieuwkomers begeleidt om werk te vinden, geeft Klimavelo hen een zinvolle tijdsbesteding en de kans om te integreren in onze samenleving en nieuwe vrienden te maken. Zij leren de weg in de stad, de Nederlandse taal en het verkeersreglement en dragen bij aan een inclusief Mechelen.’ Rina Rabau Nkandu (Groen), schepen van toegankelijkheid: ‘De samenwerking met de Lokale Dienstencentra is niet toevallig. Heel wat oudere Mechelaars vinden elkaar daar voor een gezellige babbel of een activiteit. De fietsriskja’s van Klimaan geven een extra stimulans om een stap in de wereld te zetten.’
Tijdens de vakantie startte Klimavelo een pilootproject waarbij minder mobiele bezoekers van het Lokaal Dienstencentrum Den Deigem met de riksja’s werden vervoerd en enkele echtparen op een plezierritje werden getrakteerd, goed voor een 40-tal ritten. Segers: ‘Na deze testperiode gaat Klimavelo nu van start met het aanbieden van vervoer op maat die elke Mechelaar met verminderde mobiliteit kan aanvragen. Nog tot het einde van dit jaar is dit gratis. Het is geen sinecure om middelen en mensen te vinden om de dispatching van Klimavelo te garanderen, en ook fietsvrijwilligers vinden is niet evident. Momenteel zijn we met een veertiental piloten maar dat mag gerust verdubbelen. We hopen op termijn onze dispatching te kunnen integreren in de Minder Mobielen Centrale (MMC), die daar zeker voor openstaat. Daarnaast zijn we ook op zoek naar middelen om onze werking structureel te verankeren in het mobiliteitsaanbod van de stad Mechelen. Iedereen die op welke manier dan ook wil bijdragen aan ons project is alvast hartelijk welkom.’ Meer info hier Ritten kunnen telefonisch aangevraagd worden op 0456 710 645 of hier (EM / Foto Stad Mechelen)