• 24/05/2024

Ook Putte gaat strijd aan met peuken, kruispunt N15/Zwarte Leeuwstraat wordt conflictvrij

PUTTE – In het kader van #PutteProper zal er door de OVAM gecontroleerd worden op zwerfvuil. Om de Putse inwoners te sensibiliseren duiken er nu tijdelijk vier peuksleuken in het straatbeeld op.

Burgemeester Peter Gysbrechts (Lijst Burgemeester, rechts op de foto): ‘Sigarettenpeuken zijn één van de meest voorkomende vormen van zwerfafval en dragen significant bij aan de vervuiling van onze straten. Daarom zullen er vier op maat gemaakte reuzenpeuken geplaatst worden, één in elke deelkern, waar je aan beide kanten in een metalen bak je peuk kan doven.’

Jeroen De Cuyper (N-VA, links op de foto), schepen van milieu: ‘Normaal gezien worden deze peuksleuken voornamelijk op evenementen geplaatst. Ze zullen dus niet voor eeuwig in onze straten blijven staan. Wij gebruiken ze echt om te sensibiliseren zodat we samen Putte proper kunnen houden. En als je een peuk op de grond gooit, riskeer je ook nog eens een boete.’ In de bakken zelf wordt een laagje zand voorzien, zodat de smeulende peuken geen brandgevaar met zich meebrengen. Deze actie is een onderdeel van een campagne van de gemeente om zwerfvuil te weren uit het Putse straatbeeld.

Vanaf maandag 9 oktober voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) enkele aanpassingen uit aan de lichtenregeling op het kruispunt van de Putsesteenweg (N15) met de Zwarte Leeuwstraat in Bonheiden. De ingrepen geven het kruispunt een volledig conflictvrije regeling. De werken duren tot en met donderdag 19 oktober en veroorzaken weinig hinder voor het verkeer.

AWV zorgt voor enkele aanpassingen aan het kruispunt van de Putsesteenweg (N15) met de Zwarte Leeuwstraat in Bonheiden. Lydia Peeters (Open Vld), minister van mobiliteit: ‘Allereerst worden lussen in het wegdek aangebracht die de verkeersintensiteiten nauwgezet meten om zo de groentijden hierop af te stemmen. Vervolgens wordt de lichtenregeling ook aangepast zodat fietsers en voetgangers op alle takken van het kruispunt tegelijk groen licht hebben, het zogenaamde vierkant groen. Er komt dus een volledig conflictvrije lichtenregeling tussen de actieve weggebruikers en het gemotoriseerd verkeer.’

 Daarnaast plaatst de aannemer in opdracht van AWV ook extra drukknoppen. Die moeten fietsers en voetgangers gebruiken om groen licht te krijgen. Ook vormt hij de bushaltes ‘Bonheiden Zwarte Leeuwstraat’ om tot toegankelijke haltes. Zo kunnen onder meer rolstoelgebruikers, blinden en slechtzienden vlot en veilig gebruikmaken van het openbaar vervoer.

De werken gaan van start op maandag 9 oktober en duren tot en met donderdag 19 oktober. Er wordt gewerkt tussen 7 en 17 uur. Het kruispunt blijft steeds volledig toegankelijk via versmalde rijstroken. Langs de werfzone geldt een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur. AWV verwacht weinig verkeershinder.

Ben jij de bedenker van de nieuwe naam van de terreinen van VV Adler in Rijmenam? Dat kan. Gemeente Bonheiden is op zoek naar een knappe kop die een naam met schwung geeft aan de site langs de Oude Schrieksebaan.

Via participatieplatform 2820vraagt kan elke Bonheidenaar of Rijmemenammenaar nieuwe naamvoorstellen indienen tot en met dinsdag 7 november middernacht.  Hier vertelt de vorige eigenares Jeanine Janssens over de geschiedenis van de voetbalclub en de terreinen. (EM / Foto Gemeente Putte)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten