• 27/05/2024

Ook morgen kan je nog kennismaken met het Frontleven in park Den Brandt

ANTWERPEN – In en rond het Antwerpse Park ‘Den Brandt’ werd tijdens Wereldoorlog twee het hoofdkwartier van het Duitse 89ste Legerkorps gevestigd, verantwoordelijk voor de Atlantikwall in België en Zeeland.

Nu doet dit beschermd bunkerdorp dienst als museum waar naast de Atlantikwall ook aandacht geschonken wordt aan de V-Wapens op Antwerpen.

Dankzij de vzw Bunker & Vliegtuig Archeo Antwerpen kan je tot drie verschillende bunkertypes komen ontdekken tijdens hun maandelijkse opening, een rondleiding op afspraak of één van hun speciale evenementen.

Dit weekend worden ze weer bijgestaan  door de re-enactors van Frontleven vzw in en rond de VF bunkers.

In het laatste decennium slaagden ze er in om vele park- en museumbezoekers de site op een unieke manier te laten beleven, regelmatig geholpen door vrienden uit binnen- en buitenland.

Tijdens deze ‘Levend museum’-editie is bij de demonstraties ook speciale aandacht voor de methodes en apparaten die de legers doorheen het conflict ter communicatie gebruikten.

Naast Duitse soldaten zal men ook Amerikaanse soldaten uitbeelden, waaronder een U.S. ‘mortar crew’, met als thema de slag bij ‘Hurtgen-Monschau.’

In deze regio met wouden vol Duitse bunkers werd zwaar gevochten en ook Amerikaanse soldaten konden dergelijke stevige schuilplaatsen dus waarderen, zeker als het alternatief een ondiep uitgegraven putje was in de bevroren grond.

Soms zochten beide partijen dezelfde schuilplaats op zoals blijkt uit de getuigenis van veteraan Wesley Trindal.

Afgezien van de grote SK1 museumbunker zijn de andere (VF) bunkers, hun tijdelijke bewoners en de demonstraties allemaal gratis te bezoeken.

Je kan er morgen gratis een kijkje gaan nemen van 10 tot 17 uur. Het museum ligt in het Park den Brandt, aan de parkingang van de Acacialaan ter hoogte van de Seringenlaan. Bij het betreden van het park, vind je het museum aan je linkerzijde.

Kris MARTLE

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten